Olymp: 20 let

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Galerie PAPE
termín: 2019/12/20 - 2020/02/29

poznámka:
V pátek 20. 12. 2019 v 17.20h proběhla vernisáž umělecké skupiny OLYMP.

Je to právě 20. let, které slaví na konci roku 2019 uskupení Olymp. Tato umělecká skupina byla založena při studiích na Střední umělecké škole v Ostravě. Hlavním motivem vzniku byla potřeba se separovat a manifestovat své umělecké bytí. Po studiích se členové vydali každý svou profesní cestou, ale stále se setkávají, rozebírají společensko-kulturní témata, lidské vztahy a osudy, bublinky v pivu či výběrové destiláty, vzácně společně vystavují. Častým cílem Olympu totiž nebývá vyloženě výtvarná či umělecká tvorba, ale především její analýza. Z toho důvodu postupem času vznikl, nyní již legendární, proslulý a známý pořad „Rozebíráme naši kulturu“. Realita pracující střední třídy a vlastní projekty nedávají Olympu tolik prostoru pro širší společnou činnost, jakou po zhruba sedmnáct let pamatují pravidelná „soustředění“ na Kuksu. Toto mystické místo bylo proto nepostradatelnými Lurdy této „samozbožštěné“ čtveřice a jejich dalších spřízněných uměleckých person.

Skupinu tvoří: Tomáš Plecháček, Jan Čefelín, Pavel Kozubík, JIří Bosák.

Tomáš Plecháček — Grafický designér aktuálně budující svou kariéru ve studiu Pulary, kde se mimochodem graficky stará o FC Baník Ostrava. Doma pěstuje problémovou dvojku, bígla Denise a kocoura Robina a je velkým fanouškem Star wars.

Jan Čefelín — Grafický designér, herní vývojář, fanoušek a sběratel klasických anglických automobilů, motocyklový nadšenec, aktivní univerzál fotbalového klubu TJ Petřvald na Moravě B, dolňák, otec dvou synů a manžel.

Pavel Kozubík — Grafický designér, pedagog, galerista, zakladatel pořadu Rozebíráme naši kulturu, sběratel knih a kvalitního umění, obdivovatel Matyáše Bernarda Brauna, rodinný matador, hráč rugby a fanoušek AC/DC.

Jiří Bosák — Opavský hudebník, výtvarník, animátor, textař a pedagog, spoluzakládající člen hudebních seskupení Sonyk Bel, Expedice Apalucha a Dobrozdání, milovník blues, animovaného filmu, světa Mika Mignoly a dvojice Goscinny A Uderzo, požitkář, apnotik profesionál.

http://galeriepape.cz/?galerie=olymp-20-let

Olymp: 20 let

osoba   narození
Bosák Jiří   1982    
Čefelín Jan        
Kozubík Pavel   30. 9. 1981    
Plecháček Tomáš        

Olymp: 20 let

instituce, obec, adresa
Galerie PAPE, Odry (Nový Jičín), Dělnická 863/5

Olymp: 20 let

skupina, *vznikla, poznámka
Olymp, *1999