Barbora Klímová: Czechoslovakia. A Crosscultural Perspective

typ výstavy: intervence
místo konání: Retromuseum
termín: 2018/08/21 - 2018/10/31

poznámka:
Výtvarná intervence do stálé expozice Retromusea

V rámci své zvukové intervence doplnila Barbora Klímová stávající slideshow dobových fotografií v expozici Retromusea vybranými úryvky samizdatové tiskoviny Czechoslovakia. A Crosscultural Perspective Wendy W. Luersové, které pro tento účel přeložila do češtiny.
Autorka, manželka amerického ambasadora v Praze letech 1983-1986, v knize popisuje své zkušenosti s tehdejším Československem. Průvodce byl určen jejím známým, kteří do Československa cestovali a byl distribuován jako samizdatový strojopis. Popisuje mnoho témat z pohledu cizinky, která v bývalém Československu žila. Jsou to například historie, každodenní život, komunikace, hodnoty a vztahy, zvyky a svátky, kultura, cestování, nakupování a služby, zábava, sport, zájmy a další témata.
V expozici, která je koncipována především z pohledu místních lidí, je tak její pohled důležitým protipólem - zobrazuje to, jak nás tehdy viděl někdo z nedostupné perspektivy Západu. A zároveň zpětně odráží životní hodnoty Američanů vyšších společenských tříd v dané době.
Zatímco v slideshow se objevují obrázky od šedesátých po osmdesátá léta, audio, které do některých projekcí Barbora Klímová doplnila, je vyprávěním založeným výhradně na zkušenosti osmdesátých let. Obraz a zvuk se sice mohou někde náhodně doplňovat, záměrem audia ale není ilustrovat obrazy, mají se spíš vzájemně obohatit.
V roce 2011 vydala Barbora Klímová doslovný přepis této tiskoviny. Do publikace je možné nahlédnout a zakoupit ji v pokladně Retromusea.
Intervence se uskutečnila v rámci spolupráce Galerie výtvarného umění v Chebu a Společnosti Jindřicha Chalupeckého.

Barbora Klímová: Czechoslovakia. A Crosscultural Perspective

osoba   narození
Klímová Barbora   18. 9. 1977    

Barbora Klímová: Czechoslovakia. A Crosscultural Perspective

instituce, obec, adresa
Galerie výtvarného umění, Cheb (Cheb), nám. Krále Jiřího z Poděbrad 16
Společnost Jindřicha Chalupeckého, Praha, _