Narozeniny: Pocta sestrám Válovým

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Zámecká galerie (Galerie kladenského zámku)
termín: 2022/12/15 - 2023/02/19

poznámka:
Sestry Válovy ve svých nevelkých ateliérech malovaly rozměrná plátna, aby se později staly respektovanou součástí historie českého výtvarného umění druhé poloviny 20. století. Než se tak stalo, obě sestry prožívaly dlouhé období nezájmu o jejich tvorbu. Nikdy se nestaly součástí politického imperativu doby a odmítaly tehdejší všeobecně působící socialistické smýšlení a vkus. Mnoho obrazů tehdy přemalovávaly, neměly peníze na nová plátna, vystavovaly jen zřídka a převážně společně se členy skupiny Trasa (s Čestmírem Kafkou, Olgou Čechovou, Evou Kmentovou, Olbramem Zoubkem a dalšími). Toto úzké generační spojení umožnilo sestrám Válovým, a to pouze na doporučení svých kolegů, vytvořit několik děl do veřejném prostoru a částečně tak vyřešit jejich tehdejší nelehkou finanční situaci.

Výstava Narozeniny / Pocta sestrám Válovým představuje díla autorek s osobním příběhem ze soukromých sbírek kladenských obyvatel. Své kresby a malby občas darovaly přátelům ze vzájemného obdivu, z přátelství nebo také jen za cigarety a láhev vína. Dost často neměly peníze, aby zaplatily běžné údržbové služby v domě. Tehdy nabízely svá plátna nebo portrétování jako vyrovnání dluhu za služby (vymalování stěn, oprava elektřiny, oprava rádia, vody a jiných). Tyto obrazy spojené s osobními vzpomínkami na výjimečné sestry Válovy a ojedinělou atmosféru jejich ateliérů dosud nebyly vystaveny.

Druhá část výstavy představuje autory, které sestry Válovy inspirovaly (v jejich tvorbě, ať už motivem, přátelstvím nebo jejich životem). Někteří obdrželi výzvu k vytvoření nového díla (Hommage à Jitka a Květa Válovy) již před dvěma lety. Na výstavě se objeví obrazy, objekty a video věnované dvojjedinosti sester Válových s pokorou k jejich výjimečnému malířskému dílu. Pozvaní umělci se objevují na výstavě společně s díly sester Válových, nikoliv kvůli konfrontaci, ale z důvodu blízkého setkání a porozumění.

Dagmar Šubrtová

Narozeniny: Pocta sestrám Válovým

osoba   narození
Hankeová Jiřina   12. 10. 1948    
Havlík Vladimír   7. 2. 1959    
Horáková Michaela   19. 6. 1965    
Nosková Martina   1985    
Nosková Pavla        
Rajnišová Magdalena   10. 10. 1958    
Rybka Adam   1984    
Šejn Miloš   10. 8. 1947    
Šubrtová Dagmar   5. 3. 1973    
Válová Jitka   13. 12. 1922    
Válová Květa   13. 12. 1922    
Zet Miloš   1. 10. 1920    

Narozeniny: Pocta sestrám Válovým

instituce, obec, adresa
Statutární město Kladno (Město Kladno), Kladno (Kladno), _

Narozeniny: Pocta sestrám Válovým

osoba   narození
Šubrtová Dagmar   5. 3. 1973    

Narozeniny: Pocta sestrám Válovým

osoba   narození
Cílek Václav   5. 11. 1955    
Šubrtová Dagmar   5. 3. 1973    

Narozeniny: Pocta sestrám Válovým

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev)
  2023   Století Válovek
pozvánka kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2022   Jitka a Květa Válovy: Narozeniny (Pocta sestrám Válovým)