František Kupka: Obrazy

typ výstavy: autorská
místo konání: Výstavní síň Adolf Loos Apartment and Gallery
termín: 2016/05/27 - 2016/06/01

poznámka:
U příležitosti vydání soupisu olejomaleb Františka Kupky a 70. výročí jeho první retrospektivní výstavy v Mánesu, pořádá společnost Adolf Loos Apartment and Gallery výstavu děl Františka Kupky.
Publikace František Kupka: Soupis olejomaleb vychází vzhledem ke svému mezinárodnímu významu v trojjazyčné verzi ve francouzštině, angličtině a češtině a čítá na 359 Kupkových originálních olejomaleb. Soupis byl vypracován ve spolupráci s Národní galerií v Praze a rakouskou Národní galerií Belvedere a byl schválen majitelem autorských práv Františka Kupky, francouzskou společností Adagp. Jeho zahraniční distribuci převzalo světoznámé nakladatelství König Books London. Jedná se o vůbec první ucelený soupis díla tohoto významného umělce českého původu a na nadcházející výstavě bude poprvé možnost jeho zakoupení.

Výstava představí olejomalby i práce na papíře, z nichž většina pochází ze zahraničních soukromých sbírek a nebyla tak tedy veřejně k vidění od roku 1946, kdy se konala zmíněná retrospektiva Františka Kupky v pražském Mánesu. Některé z vystavovaných obrazů pochází z nejslavnější předválečné sbírky Františka Kupky, kterou vlastnil továrník, mecenáš umění a Kupkův nejbližší přítel, Jindřich Waldes. Představena budou i díla pocházející z proslulé sbírky významného pařížského galeristy Louise Carrého, který jako jediný Františka Kupku zastupoval (od roku 1951 do roku 1957).

Na výstavě budou k vidění i dvě bronzové sochy. Originální busta Eugenie (Niny) Kupka je jedinou známou sochou vytvořenou přímo Františkem Kupkou. Spolu s ní bude vystavena a veřejnosti poprvé představena busta Františka Kupky, kterou darovala společnost Adolf Loos Apartment and Gallery a Waldesova rodina pro připravovaný památník Františka Kupky v Puteaux a v Opočně. Jejím autorem je sochař Jan B. K. Vlach, přičemž je pravděpodobný i autorský podíl samotného Kupky.

Hodnota vystavených děl činí dohromady více než půl miliardy korun a výstavu budou proto doprovázet přísná bezpečnostní opatření.

František Kupka: Obrazy

osoba   narození
Kupka František   23. 9. 1871    

František Kupka: Obrazy

instituce, obec, adresa
Adolf Loos Apartment and Gallery, s.r.o., Praha, U Starého hřbitova 40/6

František Kupka: Obrazy

osoba   narození
Lekeš Vladimír   14. 5. 1963