Jaroslav Beneš: La Défense Paris

typ výstavy: autorská
místo konání: Zámecká galerie (Galerie kladenského zámku)
termín: 2022/03/03 - 2022/05/29

poznámka:
Kabinet fotografie
---
Výstava je výběrem z mnohaletého fotografování pařížské čtvrti La Défense, čtvrti nejmodernějších výškových budov, které Paříž nehodlala umístit ve svém centru.
Subjektivní, pocitové fotografie Jaroslava Beneše nepodléhají žádným módním či jiným trendům a sledují jeden cíl. Odrážejí civilizační problémy jednotlivce uzavřeného v městské krajině.
Práce Jaroslava Beneše je převážné tvořená kontaktními kopiemi negativu z velkoformátových kamer. Je zakládajícím členem „Českého dřeváku“, skupiny stejně smýšlejících a pracujících autorů, jako byli Karel Kuklík, Jan Reich, Bohumír Prokůpek, Petr Helbich či Tomáš Rasl.
Každý z těchto autorů měl svá témata, čerpající převážně z přírody a krajiny. Jaroslav Beneš, jako jediný z nich, nacházel svoji inspiraci téměř výhradně v městských aglomeracích. Tématem mu byly moderní budovy a stavby s jejich stěnami a světelnými odlesky, které většina kolemjdoucích ani nepostřehne.
Jaroslav Beneš uspořádal desítky samostatných výstav, u nás i v zahraničí a účasten byl na nespočtu výstav kolektivních.

Jaroslav Beneš: La Défense Paris

osoba   narození
Beneš Jaroslav   27. 2. 1946    

Jaroslav Beneš: La Défense Paris

instituce, obec, adresa
Statutární město Kladno (Město Kladno), Kladno (Kladno), _
Zámecká galerie (Galerie kladenského zámku), Kladno (Kladno), Zádušní 1

Jaroslav Beneš: La Défense Paris

osoba   narození
Hanke Jiří   15. 4. 1944