Rony Plesl: Stromy rostou z nebe

typ výstavy: autorská
místo konání: Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových
termín: 2023/04/01 - 2023/07/02

poznámka:
Rony Plesl patří k mezinárodně nejuznávanějším tvůrcům v oblasti skleněné plastiky. Jeho unikátní œuvre vyrůstá z hluboké znalosti kvalitního sklářského řemesla a hluboké lásky k nejednoznačné matérii skla. Fascinován jeho neustálou proměnou hledá ve volném umění i v originálním designu jeho přirozenou formu za uplatnění přelomových technologií. Místo konfrontace se současnými trendy spíše následuje impulzy z nejrůznějších oborů. Zkoumá možnosti skleněné plastiky a záměrně k ní přistupuje jako k osobitému médiu.

Výstava Stromy rostou z nebe v Museu Kampa je pomyslně rozdělena do dvou celků. První z nich představuje českému publiku stejnojmennou instalaci, která se stala součástí prestižní přehlídky současného umění Biennale Arte v Benátkách v loňském roce. Výstavní projekt, který měl premiéru v renesančním kostele Santa Maria della Visitazione, se v podobě tří vertikálních křišťálových stromů a jednoho horizontálního kmene ve smaragdově zářivém uranovém skle navrací k otázkám podstaty lidské existence a hledání cesty v současném světě. Během sedmiměsíčního trvání benátského bienále zhlédlo Pleslovo dílo téměř sto padesát tisíc návštěvníků.

Druhá část výstavy odhaluje nejaktuálnější polohu Pleslovy tvorby v médiu skla. Vizuálně nápadná skladba objektů intimnějšího charakteru ve tvarosloví divokých růží, ostrých trnů nebo řemeslných nástrojů je transformována do smyslných, subverzivních až zneklidňujících obrazů. Plesl vytváří tajemné a snové krajiny, které postihují umělcovo chápaní klasických kategorií dějin umění. Podoba instalace však nepřipouští romantickou dikci a je striktním výrazem současného uvažování o daném médiu. Poprvé jsou prezentovány kresby, jež Plesl chápe jako legitimní součást své tvorby. Vyjevují monumentální sochařské gesto a zároveň v sobě nesou světelné kvality a paměť papíru.

Rony Plesl: Stromy rostou z nebe

osoba   narození
Plesl Rony   31. 1. 1965    

Rony Plesl: Stromy rostou z nebe

instituce, obec, adresa
Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových, Praha, U Sovových mlýnů 503/2

Rony Plesl: Stromy rostou z nebe

osoba   narození
Drdová Lucie   27. 11. 1982    

Rony Plesl: Stromy rostou z nebe

osoba   narození
Baladrán Zbyněk   16. 4. 1973    

Rony Plesl: Stromy rostou z nebe

informační leták / informace autorská
  rok vydání   název (podnázev)
  2023   Rony Plesl: Stromy rostou z nebe / Trees Grow from the Sky