Patrik Hábl: Screen Tearing

typ výstavy: intervence
místo konání: Internationale Begegnungsstätte Kloster Speinshart
termín: 2016/02/10 - 2016/05/15

poznámka:
„Screen Tearing – roztržené plátno“ je projekt s nadregionálním dosahem v klášterním kostele ve Speinshartu (Bavorsko). Český umělec Patrik Hábl si pro narušené obrazy přivlastnil původně technický pojem.

Během postní a velikonoční doby se barokní interiér promění díky dvěma speciálně pro Speinshart vytvořenými monumentálními uměleckými intervencemi. Jeho abstraktní záměrně roztržené malby otevírají pozorovateli nové perspektivy. Projekt se skládá ze dvou částí: během čtyřicetidenní postní doby od Popeleční středy (10.2.) do Velikonoční neděle (27.3.) bude oltářní obraz zakrývat vlastnoručně vyrobené plátno.

Druhá instalace, monumentální plátno (14 x 9 m), bude oddělovat po celých 50 dnů - od Velikonoční neděle do letnic oltářní prostor kostela od hlavní lodě. Úzká štěrbina uprostřed umožní pohled za plátno a tím také pohled do nové prostorové a symbolické dimenze. V předvečer Velikonoční neděle (26.3. | 20.00 hodin) se koná „midisáž“ s umělcem a představením českého skladatele Michala Rataje „MISSA abstracta“. Během „finisáže“ 15. 5. v 16 hodin budou čeští a němečtí účastníci diskutovat v rámci pódiové diskuze k tématu „Nábožentví v umění“.

Obě dvě umělecké intervence jsou přístupné veřejnosti. K projektu je vydán rozsáhlý česko-německý katalog.

Patrik Hábl: Screen Tearing

osoba   narození
Hábl Patrik   10. 7. 1975    

Patrik Hábl: Screen Tearing

instituce, obec, adresa
Internationale Begegnungsstätte Kloster Speinshart, Speinshart, Klosterhof 2

Patrik Hábl: Screen Tearing

katalog autorský
  rok vydání   název (podnázev)
  2016   Screen Tearing (Instalace Patrika Hábla k postní a velikonoční době / Installation von Patrik Hábl zum Fasten- und Osterzeit)