African Colours

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Galerie Emila Juliše / Antikvariát Fabio
termín: 2011/11/27 - 2012

poznámka:
V neděli 27. listopadu v 15:30 byla v Galerii Emila Juliše zahájena výstava AFRICAN COLOURS, která představila moderní africké výtvarníky, dosud v Čechách nevystavené. Návštěvníci měli možnost seznámit se s díly předních afrických umělců, pocházejících ze dvou sbírek.
Prvním zdrojem expozice byla „dispoziční držba“ souboru uměleckých děl Ilony Bittnerové, prodchnuté entuzianistiskou propagací umělců exotické Tanzanie ve světě. Z jejího depozitáře byli prezentováni čtyři významní představitelé moderního umění, žijící v Dar es Salaamu. Vystavovali nejen v místních, ale také v evropských a amerických galeriích. Malíři Haji Chilonga, Florian Ludovick a Ally Kitogo jsou přátelé a jejich styl nezapře společné umělecké počátky. Salum Kambi je výtvarník používající velmi zajímavou, netradiční techniku.
Veškeré obrazy, které v Galerii Emila Juliše Ilona Bittnerová vystavila, pocházejí ze sbírky Daniela Augusty, který v současné době žije v již zmíněném Dar es Salaamu v Tanzanii.
Druhým zdrojem byla sbírka PhDr. Marie Imbrové, která vstoupila do světa sběratelů moderního afrického umění ve zralém věka a touha porozumět a porovnávat tendence vývoje moderního afrického umění ji vedla nejen k pravidelným nákupům v atelierech jejích oblíbených umělců, ale také k dočasnému členství a spolupráci s galeriemi zemí, v nichž pobývala. Část její sbírky tvoří artefakty zakoupené v národních galeriích těchto států či získané na mezinárodních multikulturních přehlídkách v subsaharské Africe. Právě tento díl její kolekce byl na výstavě African Colours v Černčicích konfrontován se stylově čistou a jednotnou školou malířů z Tanzánie. Každý solitér, beze vších pochybností mimořádný představitel umělecké generace jak v národním, tak mezinárodním měřítku, představil v Černčicích zcela individuální tvorbu. Poprvé tak měli návštěvníci galerie příležitost seznámit se s ukázkami tvorby Fredy Tauro, Thakora Patela či Percy Manyongy ze Zimbabwe; ze Senegalu zde byl zastoupen Daudy Diakhate, Keňu pak reprezentovala mimořádně cenná práce Gabriela Omond Odonda.
Téměř tradičně byla expozice dokreslena sochami z Tengenenge – včetně dvou unikátních děl Bernarda Matemery – a doplněna řadou zajímavých masek a figurek tamních předků.
Aktivity galerie Emila Juliše po výstavě BORN IN ZIMBABWE v roce 2010 neunikly nejvýznamnějšímu africkému uměleckému internetovému portálu African Colours, který převzal nad touto stejnojmenou výstavou mezinárodní mediální záštitu.
Na zahájení je jako vždy zván nejen široký okruh přátel Galerie Emila Juliše, milovníci abstraktního umění a fantazie, ale v tomto případě i přední čeští zájemci o africké umění.
Úvodní slovo pronesl Doc. Phdr. Josef Kandert CSc., významný sociální antropolog se specializací na prostor Afriky a v užším vymezení Afriky subsaharské, vysokoškolský učitel a vedoucí Katedry sociologie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.
Výstavu dne 16. ledna 2012 navštívila rovněž velvyslankyně Jihoafrické republiky v ČR, její excellence Celia-Sandra Botha.

African Colours

osoba   narození
Diakhate Daouda        
Chilonga Haji   24. 1. 1969    
Kambi Salum   10. 4. 1970    
Kitogo Ally   14. 10. 1973    
Ludovick Florian   2. 6. 1971    
Manyonga Percy   1971    
Matemera Bernard   14. 1. 1946    
Odonda Gabriel        
Patel Thakor   1932    
Tauro Fredy   4. 5. 1979    

African Colours

instituce, obec, adresa
Galerie Emila Juliše / Antikvariát Fabio, Černčice (Louny), Tylova 151

African Colours

osoba   narození
Kandert Josef   22. 7. 1943