Petr Veselý: Břemeno

typ výstavy: autorská
místo konání: Galerie Dům
termín: 2023/04/30 - 2023/06/25

poznámka:
Koncentrované dílo Petra Veselého (1953) patří dnes k té rovině současné české malby, která se projevuje důrazem na intenzitu výrazu na úkor extenzity produkce. Neznamená to, že by toto dílo bylo skryto ve stínu pozornosti, spíše je důkazem o tom, že i v dnešní době může vznikat silná malířská výpověď, která se prioritně neslaďuje s uměleckými trendy, nepřizpůsobuje se časovému zrychlení, ani ničemu podobnému.

Název broumovské výstavy BŘEMENO, odvozený od stejnojmenného obrazu z let 2019-21, je sám o sobě výmluvný. Z bílé plochy plátna tu vystupuje útvar, jehož nejednoznačnost zneklidňuje divákův těkající pohled. Rozpor mezi názvem označujícím zátěž a sublimujícím, odhmotněným tvarem odkazujícím na kapku tekutiny v sobě skrývá silné významové napětí. Také vztah obrazové plochy a motivu, který je umístěn ve spodní partii plochy naznačuje proces „stékání“. Stékající tekutina přitahována tíží země. Prolitá slza jako zkratka utrpení. Lidského utrpení, které je spatřováno v předobrazech Krista i mariánské ikonografie.

Obrazový námět a jeho volba jsou pro Petra Veselého něčím, co si člověk nevybírá, nýbrž co se mu na základě nelehké a nejednoznačné životní poutě samo nabízí a otevírá. Náměty ho do jisté míry „navštěvují“. Jsou amalgámem čistých idejí (přepodstatnění) a jejich skrytostí/ odkrytostí v čase, který má lidský rozměr, a tedy fyzickou přítomnost i pomíjivost. Tento rozpor mezi zpřítomněním „situace“ a zároveň vědomím její pomíjivosti, dočasnosti, je autorem vyjadřován prostřednictvím barevné střídmosti a formální pokory. Proto se mu nově či jinak otevírají i tak frekventované ikonografické motivy, jakými je například Ukřižovaný Kristus.

Petr Veselý: Břemeno

osoba   narození
Veselý Petr   14. 10. 1953    

Petr Veselý: Břemeno

instituce, obec, adresa
Vzdělávací a kulturní centrum Broumov, Broumov (Náchod), Klášterní 1

Petr Veselý: Břemeno

osoba   narození
Vaňous Petr   24. 2. 1975    

Petr Veselý: Břemeno

katalog autorský
  rok vydání   název (podnázev)
  2023   Petr Veselý: Břemeno