Kateřina Rafaelová, Jakub Dvořák: Konec lesa začátek

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Galerie Tympanon
termín: 2024/01/26 - 2024/03/10

poznámka:
Kateřinu Rafaelovou (*1994 v Brně) a Jakuba Dvořáka (*1998 v Novém Městě na Moravě) spojuje kromě studia na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně také působení na Vysočině, kam se stále z různých důvodů vracejí.

Kateřina žije v současné době v Praze a kromě vlastní autorské tvorby se věnuje také pedagogické činnosti. Její obrazy jsou charakteristické poetickými figurativními výjevy, které jsou zasazeny do nejednoznačného prostředí s atmosférou světel a stínů. Často je tímto prostředím jakýsi ambivalentní, nepojmenovaný a nepředvídatelný les. Les – tradiční prostředí transformace příběhů a pohádek – se v jejích malbách postupně posouvá a mění. A proto se v nejnovějších obrazech ocitáme na poušti...

Jakub Dvořák se aktuálně připravuje na magisterské zkoušky. Tvoří ve vlastním ateliéru ve Žďáře nad Sázavou nebo kdekoliv, kde se právě usadí k malování v plenéru. Prostředí jeho obrazů je tedy konkrétní a rozeznáváme ho takřka důvěrně. Jedná se o místa, která se nacházejí bezprostředně blízko nás. Jako bytostný malíř je Jakub zaujat především barvami a světlem a jejich prostřednictvím komentuje život na maloměstě, jeho formální proměny a to, kam se ubírá vnímání vkusu. Také zachycuje mizející lesy, jejich okolí a prostředí nezbytně potřebné jako duševní potrava pro mnohé z nás. Tam, kde končí periferie, začíná cesta do lesa – a naopak.

Kateřina Rafaelová, Jakub Dvořák: Konec lesa začátek

osoba   narození
Dvořák Jakub   1998    
Rafaelová Kateřina   1994    

Kateřina Rafaelová, Jakub Dvořák: Konec lesa začátek

instituce, obec, adresa
Muzeum Vysočiny Třebíč, Třebíč (Třebíč), Zámek 1

Kateřina Rafaelová, Jakub Dvořák: Konec lesa začátek

osoba   narození
Maloušková Drahomíra   1990