Náchod 3.0 (Utopické) město budoucnosti 2050

typ výstavy: kolektivní
místo konání: GVUN Malá (Galerie výtvarného umění v Náchodě)
termín: 2023/06/17 - 2023/07/23

poznámka:
Co si představíme, když se řekne město Náchod v roce 2050? Jak vypadá, kdo v něm bydlí a jakým způsobem se proměnilo? Co z dnešních dnů se v něm zachovalo? Má mladá generace, kde trávit svůj volný čas? Výstava zaměřená na budoucnost otevírá zásadní otázky a témata spojené se současným stavem města a veřejným prostorem. Představuje výstup projektu Náchod 3.0: (utopické) kulturní město 2050, zážitkového vzdělávacího programu určeného pro dospívající mládež a jejich pedagogy, jehož tématem bylo kreativní mapování kulturního klimatu ve městě a jeho imaginace v roce 2050.

Důležitým aspektem bylo zapojení velkého množství mladých lidí do procesu přemýšlení nad tím, co kultura znamená, jaká je a jaká by v budoucnu mohla být. Do výstavy jsou otištěny potřeby a představy mladých lidí o fungování kulturního města v nedaleké budoucnosti. Věříme, že tato forma spolupráce podněcuje vytvoření hlubšího vztahu k místu a výrazně podporuje motivaci se do něj v budoucnu vrátit a aktivně se podílet na rozvoji města a jeho okolí.

Jedním z východisek projektu je pojetí kultury 3.0, kterou charakterizuje otevřenost, komunitní rozměr, stírání hranic mezi vysokým a nízkým, společná tvorba artefaktů a kulturních významů a namísto uživatele se hovoří o účastníkovi nebo spolutvůrci. Cítíme se v tomto městě být součástí kulturního ekosystému? Co můžeme dělat dnes na individuální a komunitní úrovni, aby Náchod byl v roce 2050 živým kulturním městem? Výsledná expozice představuje kolektivní utopickou vizi města a může fungovat jako kreativní podklad pro strategické plánování v oblasti kultury a jako zpětná vazba současným kulturním aktérům.

Spolutvůrci: Studentstvo náchodských středních škol, pedagogové a pedagožky, zaměstnanci a zaměstnankyně Galerie výtvarného umění v Náchodě a Muzea Náchodska
Projekt byl realizován díky podpoře Kulturní a sportovní nadace města Náchoda

Náchod 3.0 (Utopické) město budoucnosti 2050

instituce, obec, adresa
Galerie výtvarného umění v Náchodě, Náchod (Náchod), Zámecká jízdárna, Smiřických 272

Náchod 3.0 (Utopické) město budoucnosti 2050

osoba   narození
Hornáčková Heidi        
Smékalová Anna