foto Markéta Ondrušková

Karel Malich

typ výstavy: autorská
místo konání: Muzeum umění Olomouc - Muzeum moderního umění
termín: 2005/02/10 - 2005/04/24

poznámka:
Trojlodí

Obsáhlé dílo Karla Malicha (nar. 1924), jednoho z nejvýznamnějších českých umělců druhé poloviny 20. století, které bylo naposledy v ucelené podobě vystaveno na Moravě v roce 1989 (Brno, Dům pánů z Kunštátu), poskytuje mimořádný, rozvrstvený a prostupující se divácký zážitek, založený na několika výrazných zkušenostech s přírodou a krajinou.
Zpočátku odrážel jeho umělecký přístup široké generační úsilí, vedené touhou po rychlém vyrovnání se s moderním uměním jako takovým, zejména s kubismem a fauvismem, avšak od počátku šedesátých let lze sledovat, jak se Malich vyhraňoval směrem k jednoduchému abstraktnímu tvarosloví geometrizujících forem. Od koláží a temper z přelomu padesátých a šedesátých let 20. století vede přímá cesta k lineárním rýsovaným kresbám z let 1963–1964, které se již zbavily bezprostředních vazeb na vnější realitu. Od roku 1963 do roku 1971 uskutečnil Malich značné množství abstraktních reliéfů a plastik, z nichž později vyplynuly koridory a následně i obsáhlé, tvarově bohaté projekty, spojující zemi a vzduch. Vnitřním motivem autorovy práce se stala energie, která přiměla Malicha k čím dále většímu odhmotnění tvaru, kdy pracoval s plexisklem a drátem, opisujícím tvar.
Počátkem sedmdesátých let vzniká v jeho vinohradském ateliéru značné množství drátěných zavěšených plastik, jejichž inspirativním východiskem bylo proudění vzduchu. Krajiny visící v prostoru ještě více uvolnily autorovu senzitivitu. Nečekaně se navrací k přírodě, avšak jinak než na temperách, kvaších a kolážích z přelomu padesátých a šedesátých let. Během dvanácti let (1976–1988) provedl deset zavěšených drátěných plastik, přinášejících jeho zásadní vklad do českého umění 20. století, jimž dominuje rozměrná Krajina s věčnem (1979–1985).
Od druhé poloviny sedmdesátých let navázal Malich na minulé zkušenosti, jež se před ním začaly samovolně objevovat. Vše, co v šedesátých letech popíral, vše, od čeho se dříve snažil oprostit, aby dosáhl čistého výrazu, se náhle uvolnilo. Energie přestala být vně Malicha, aby ji mohl vstřebávat do sebe a přetvářet, ale začala tryskat z něj. Byla vnitřním zdrojem jeho světla, převedeného do rozměrných pastelů z let 1988–2000. Drobné kresby tužkou, pastelkami a pastely, jimž se Malich věnuje v několika posledních letech, odhalují nové vrstvy jeho vědomí.
Výstavu Karla Malicha pořádá Muzeum umění ve spolupráci s Galerií hlavního města Prahy u příležitosti 80. narozenin autora.
-ks-

Karel Malich

osoba   narození
Malich Karel   18. 10. 1924    

Karel Malich

instituce, obec, adresa
Galerie hlavního města Prahy, Praha, Staroměstské náměstí 605/13
Galerie Zdeněk Sklenář, _
Muzeum umění Olomouc, Olomouc (Olomouc), Denisova 47

Karel Malich

osoba   narození
Soukup Michal   5. 2. 1959    
Srp Karel   20. 2. 1958    

Karel Malich

osoba   narození
Kutra Petr   19. 9. 1949    

Karel Malich

katalog autorský
  rok vydání   název (podnázev)
  2005   Karel Malich
pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev)
  2005   Karel Malich
plakát
  rok vydání   název (podnázev)
  2005   Karel Malich

Karel Malich

klíčové slovo
kresba
malba
objekt
plastika