Komiks\r\n(http://www.futuraproject.cz)

Ciprian Mureşan

typ výstavy: autorská
místo konání: Karlin Studios
termín: 2006/07/10 - 2006/07/30

poznámka:
Srdečně Vás zveme na prezentaci nových projektů mladého rumunského umělce Cipriana Mureşana (narozen 1977 v Cluji), který je jedním z nejtalentovanějších umělců své generace a objevil se již na několika významných mezinárodních výstavách. Jeho pětitýdenní rezidenční pobyt v Praze je prvním z nového rezidenčního programu, který FUTURA plánuje pořádat pravidelně v Karlin Studios s cílem otevřít pražskou uměleckou scénu tomu nejlepšímu z nejmladšího uměleckého světa a vytvořit zároveň mezinárodní příležitosti pro mladé české umělce. Tato výstava je součástí většího výměnného projektu, podpořeného Ministerstvem kultury České republiky a Českým centrem v Bukurešti, které pořádalo výstavu českého umělce Jana Kotíka v hlavním městě Rumunska.

Mureşanův první projekt prezentovaný v Karlin Studios je remakem hry Nosorožec, která je čtena dětmi. Mureşan se zde zabývá, v kontextu reinterpretace významů originálního textu Eugena Ionescu, nutností hovořit o postavení jednotlivce a jeho vztahu ke kolektivním procesům. Toto jeho video nepřetváří ani necituje, ale skrze dětské herce překládá dvojznačné situace, limity individuálních kontextů.

Druhý projekt, který Mureşan vytvořil během svého rezidenčního pobytu v Karlin Studios ve spolupráci s mladým českým spisovatelem Jakubem Filipem Novákem, analyzuje subtilní mechanismy propagace kultury a historická a národní klišé za použití jednoduchých metod převzatých z popkultury a komiksů. Předmětem je tu jedna z legendárních dobrodružných cest Asterixe a Obelixe, tentokrát po zakouřených pražských hospodách.

Nejnovější Mureşanovy umělecké intervence užívají kalkulovaný odkaz na slavné ikonické práce z moderních a současných dějin umění. Skrze rekontextualizaci „Leap into the Void" Yves Kleina, filmu Andreje Tarkovského o malíři ikon „Andrej Rublev", „Un Chien Andalou" Luise Buňuela a Salvadora Dalího (kde zaměnil originální charaktery za postavičky z filmu Shrek) nebo „La Nona Ora" Maurizia Cattelanâa (kde nahradil papeže Jana Pavla II., zasaženého meteoritem, za patriarchu rumunské církve), Mureşan pojednává některé z problémů současné společnosti: modernistické utopie, dopady nových technologií na vizuální kulturu, fetišismus postaviček z kreslených filmů, vztah mezi státem (občanskou společnosti) a církví.

(http://www.futuraproject.cz)

Ciprian Mureşan

Komiks\r\n(http://www.futuraproject.cz)
Komiks\r\n(http://www.futuraproject.cz)
 

Ciprian Mureşan

osoba   narození
Mureşan Ciprian   1977    

Ciprian Mureşan

instituce, obec, adresa
Centrum pro současné umění Futura, Praha, Holečkova 49
Karlin Studios, Praha, Křižíkova 34

Ciprian Mureşan

tisková zpráva
  rok vydání   název (podnázev)
  2006   Ciprian Mureşan