Ondřej Brody: Deštník / Umbrella, 2008\r\n(http://www.futuraproject.cz)

Move on

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Centrum pro současné umění Futura
termín: 2008/12/17 - 2009/02/08

poznámka:
Zkoumání vlastní identity skrze cestování a poznávání různorodých kultur je očekávaným krokem umělce již po několik století. Během XVI. a XVIII. století se italská města (především Řím a Florencie) stala uměleckým centrem, kde se umělci během kopírování antických modelů seznamovali s nejnovějšími trendy v umění. Od XIX. století se díky nově vznikajícím výtvarným hnutím a vysoké koncentraci umělců stala uměleckým centrem Paříž. Ta si své postavení udržela až do konce let šedesátých, kdy se na dalších dvacet let stal hlavním městem umění New York.

V době vícepólového vývoje a multikulturních společností neexistují konvenční umělecká centra, která by dirigovala umělecký vývoj. Umělecký proces se změnil a důležitá role vůdčích osobností v tomto světě byla odsunuta do pozadí. Hlavní města umění samozřejmě stále přitahují nesčetné množství mezinárodních umělců a uměleckých komunit, ale jejich výraz zkoumá rozmanitost, specifika a hodnoty jednotlivých uměleckých scén. Mnohá zajímavá díla jsou vytvářena v okrajových oblastech a jejich původ je úzce spjat s danou lokalitou. Umělci mladší generace vítají cestování, poznávání různých kultur, odlišných postojů k životu a přehodnocují přijaté hodnoty.

Motem každého umělce je být stále v pohybu. Dlouhodobé, roční rezidence nejsou pro mladé umělce z mnoha důvodů zajímavé. Popularita kratších pobytů, na několik týdnů či měsíců stále roste a měla by být vnímána jako fundamentální krok v kariéře každého respektovaného mladého umělce. Umělcova mobilita se stala prioritou, kterou mnohé instituce nejen oslavují, ale také podporují. I sami umělci vítají možnost vymanit se ze svých ateliérů a zajetí společenských kolejí a poznat rozmanitost světa, který je kolem nich. Touha mnohých umělců uniknout reduktivnímu charakteru uměleckých get je podpořena současnou tendencí, kdy se soudobé umění pokouší vymezit dnešní společnosti a hledá alternativy v rozličných kulturách a jejích zvycích. Umělci se tak stávají takzvanými etnografickými samouky, kteří skrze své cesty poznávají s lehkou nadsázkou, ironií, ale i s nadšením a angažovaností zvyky a obyčeje jednotlivých měst, situovaných občas jen pár kilometrů od jejich rodného města, jindy na druhé straně zeměkoule.

Výstava představuje díla českých a mezinárodních umělců, kteří se zúčastnili programu rezidencí 2008 organizovaného FUTUROU, o.s a jejími partnery v Praze a na Zámku Třebešice, v Bratislavě, Budapešti, Birminghamu, Varšavě a Šanghaji.

(http://www.futuraproject.cz)

Move on

Ondřej Brody: Deštník / Umbrella, 2008\r\n(http://www.futuraproject.cz)
Tereza Severová: Zaplnění­ / Filling, 2008, video, 8 min\r\n(http://www.futuraproject.cz)
Anna Orlikowska: Fritzlův sklep 1 / 2 / 3 / Fritzl's basement ver. 1 / 2 / 3 /, 2008, kartón / carton:\r\n(http://www.futuraproject.cz)
Amande In: Skrýš / Hide out, 2008, ocelové špičky do bot / stainless steel toe caps\r\n(http://www.futuraproject.cz)
Eva Jiřička: Šanghajské příběhy / Shanghai stories, video\r\n(http://www.futuraproject.cz)
Julia Véscei: Se stejnou mírou / With equal measure, animace\r\n(http://www.futuraprojct.cz)
Tomáš Džadoň: Bez názvu / Untitled, / cetris\r\n(http://www.futuraproject.cz)
Vasil Artamonov, Alexei Kluykov\r\n(http://www.futuraproject.cz)
 

Move on

osoba   narození
Arismendi Silvina   23. 7. 1976    
Artamonov Vasil   20. 8. 1980    
Bejenaru Matei   1963    
Brody Ondřej   22. 3. 1980    
Džadoň Tomáš   2. 3. 1981    
In Amande   20. 10. 1981    
Jiřička Eva   25. 8. 1979    
Klyuykov Alexey   26. 9. 1983    
Kyša Jaroslav   27. 4. 1981    
Lang Dominik   1. 8. 1980    
Orlikowska Anna   1979    
Severová Tereza   19. 7. 1979    
Valentino Diego   1978    
Vécsei Julia        
Yue Liang   1979    

Move on

instituce, obec, adresa
Centrum pro současné umění Futura, Praha, Holečkova 49

Move on

pozvánka kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2008   Move on
mapa/plán
  rok vydání   název (podnázev)
  2009   ArtMap: Současné umění v pražských galeriích / Contemporary Art In Prague Galleries (5. 1. - 28. 2. 2009)

Move on

pozvánka kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2008   Move on