Čínská malba

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Galerie Rudolfinum
termín: 2008/09/24 - 2008/12/28

poznámka:
Velkoformátové malby tří patrně nejvýznamnějších čínských malířů střední generace, z nichž především Zhang Xiaogang stojí dnes na samém vrcholu pomyslného žebříčku nejen v Číně, ale i v euroamerickém uměleckém světě. Ač všichni tři vycházejí z dědictví evropské malířské tradice, je jejich dílo jednoznačně formováno čínskou realitou a senzitivitou.
Výstava je uspořádána ve spolupráci s Hanart TZ Gallery, Hongkong.
Zhang Xiaogang
Malba Zhang Xiaoganga (* 1958), inspirovaná rodinnou fotografií z doby kulturní revoluce, ale například i evropskou tradicí surrealismu, zkoumá představu identity v čínské kultuře kolektivismu. Dílo se soustřeďuje kolem konceptu “rodiny” – konkrétní i rozšířené na nejširší společnost a Zhangovy portréty zobrazují nekonečnou genealogickou řadu imaginárních sobě navzájem velice podobných předků a předchůdců. Koncept paměti, záchytného bodu v toku času, přenesl autor v nejnovější tvorbě také na prázdnou krajinu a interiéry, jimiž prošla minulost a zůstala jen nostalgická vzpomínka.
Fang Lijun
Fang Lijun (* 1963), jeden z vůdčích představitelů tzv. cynického realismu, přetavil osobní zkušenost dětství a především konce 80. let do figurálních scén zdánlivého harmonického klidu, skrývající však až potměšilou reakci na domácí politické události. Počátkem nového tisíciletí přechází jeho tvorba od lokálních, žánrových scén až k monumentalizaci nadsazeného patosu davových scén někde uprostřed oblaků mezi nebem a zemí, nad vzdutými mořskými živly. Nová realita jeho nadlehčeného hedonismu v našem prostředí bezděčně odkazuje na nadzemskou realitu barokních nástropních fresek.
Feng Mengbo
Od malířských počátků v duchu politického popu přesunul Feng Mengbo (* 1966) už v polovině 90. let hlavní těžiště své tvorby k počítačově generovaným videosekvencím. Řada těchto prací, často kritizujících cynismus počítačových her a záměrně využívajících jejich formálních postupů, vyústila v nedávné době v návrat k obrazům. Jejich základem je počítačově konstruovaná obrazová struktura dotvářená v reálu klasickou malbou. Nejnovější série krajin je neobyčejně bohatě vrstvená zpráva o historii klasické čínské malířské disciplíny.
galerierudolfinum.cz

Čínská malba

osoba   narození
Lijun Fang   1963    
Mengbo Feng   1966    
Xiaogang Zhang   1958    

Čínská malba

instituce, obec, adresa
Galerie Rudolfinum, Praha, Alšovo nábřeží 12

Čínská malba

osoba   narození
Chang Tsong-zung        
Nedoma Petr   5. 4. 1951    

Čínská malba

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2008   Čínská malba
pozvánka kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2008   Čínská malba
informační leták / informace kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2008   Čínská malba / Chinese Painting
příležitostný tisk
  rok vydání   název (podnázev)
  2017   100. výstava Galerie Rudolfinum