foto - www.etcgallerie.cz

Darina Alster: Naked Lunch

typ výstavy: autorská
místo konání: etc. galerie
termín: 2009/07

poznámka:
-
"Sekám po ještě neexistujících Telepatických byrokraciích, po Monopolech času, Drogách, umožňujících ovládání, a Feťácích těžké kapaliny:
´Na to jsem myslel už před třemi sty lety.´
´Váš plán byl tehdy neproveditelný, dnes je zbytečný...Jako da Vinciho nákresy létajících strojů...´"
W. Burroughs Naked Lunch

Jedná se o podivný rituál, odkazující k židovsko-křesťanským kořenům naší společnosti. Dvacet mužů ve věku kolem třiceti let sedělo ve dvou řadách kostelních lavic v jednom ze sálů Letovického zámku. Místnost byla spoře osvětlená svícemi. Muži mají na sobě společenské oblečení ve vybledlých barvách neurčitého a nemoderního typu, vypadají jako střední třída, která se chce elegantně svátečně ustrojit, jenže na to nemá prostředky. Prostý lid, který se tváří jako úspěšní podnikatelé ze second handu, či náboženská sekta.

Vepředu před řadou lavic je umístěn řečnický pultík. Muži se u něho střídají v předčítání knihy Nahý oběd od Williama Burroughse. Každý čte zhruba deset minut a pak ho vystřídá další. Ostatní muži pouze tiše sedí, naslouchají textu knihy, kontemplují...Tato situace se neustále opakuje, dokud nepřečtou celou knihu. Atmosféra je meditativní, jako při modlení breviáře, nebo nějakém poklidném rituálu.
To celé se odehrálo přesně před rokem, dne 12.7.2008.
Stejné datum, tedy 12.července letošního léta uvádím videoinstalaci Nahý Oběd v pražské etc. galerii.
Čas trvání performance cca 7hodin v kuse. Celá situace je snímaná ze tří kamer ve třech pohledech v reálném čase. Video, které takto vzniklo, je promítáno ve třech projekcích a realtime.
Kniha Nahý oběd nemá počátek ani konec, je plynoucí strukturální analýzou lidských potřeb, přesným popisem vášně ve všech podobách, je cestou touhy po kráse a naplnění, zasahující i do úrovní odvrácené tváře hnusu. Cesta ke světlu, vedoucí všemi aspekty temnoty. Představuje vášeň v širokém spektru jako prostředek k manipulaci mas. Burroughsovo dílo je nejhlubší kritikou lidstva.
Situace, kterou tvořím, ilustruje stav dnešní zmutované společnosti naprosto ovládané emocemi a závislostmi všeho druhu. Nejvíce závislí jsou ti, kteří tvrdí, že jsou nezávislí, neboť (podle Burroughse) nejnebezpečnějším virem je slovo samo.
Poděkování:
Noam Darrom, Adam Borzič,Kamil Bouška,Pavel Dušek,Václav Beitler,Norbert Žid, Vladan Kolář,Yael Ben Horin a Vilém Novák, Mikulaš, Radim Labuda a Looping.
Darina Alster, 2009
zdroj - www.etcgalerie.cz

Darina Alster: Naked Lunch

foto - www.etcgallerie.cz
 

Darina Alster: Naked Lunch

osoba   narození
Alster Darina   4. 6. 1979    

Darina Alster: Naked Lunch

instituce, obec, adresa
etc. galerie, Praha 2, Kateřinská 20

Darina Alster: Naked Lunch

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2015   ETC.: etc. galerie 2004-2015 / etc. gallery 2004-2015