foto - www.ogv.cz

Hmatové sochařství

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě
termín: 2008/02/07 - 2008/03/30

poznámka:
-
Během let, kdy jsem pracoval s nevidomými, jsem prostřednictvím jejich řemeslného a výtvarného vyjadřování v hlíně poznával možnosti hmatového vnímání. Začal jsem se zabývat odlišností hmatového projevu i specifickou výtvarnou symbolikou výtvarně nadaných nevidomých. Důležitým poznáním byla i rozdílnost hmatového projevu autorů nevidomých od narození a autorů osleplých v průběhu života. Uvědomil jsem si možnost nové výtvarné discipliny – hmatového umění. Práce především mladých nevidomých výtvarníků byly natolik specifické a mimořádné, že se staly podnětem k mnoha projektům, ať už vzdělávacím či výstavním. Sbírka hmatového sochařství je jedním z nich. Vytvoření stálé sbírky dává možnost seznámit se s výsledky této nové výtvarné discipliny nejen veřejnosti laické a odborné, ale otevře i dalším nevidomým lidem cestu k výtvarnému projevu.
Štěpán Axman, září 2006
-
Definic sochařského umění je mnoho a zvláště v moderním umění se mohou i značně lišit v pojetí a chápání tohoto výtvarného oboru. Obecně lze snad říci, že sochařství ve všech svých podobách vždy pracuje s hmotou a prostorem. Většina autorů zabývajících se trojrozměrným výtvarným vyjádřením získává informace pomocí dominantního smyslu – zraku. V případě absence zraku přebírá tuto roli hmat. Sochařská tvorba, ve které hmat je zásadní součástí, je tudíž přístupná i lidem nevidícím, ale jejich poznávání a chápání hmoty v prostoru probíhá jiným způsobem. Zatímco vnímání zrakem probíhá od celku k jednotlivým detailům, hmatové vnímání postupuje od detailů k celku. Proto i výtvarné vyjadřování nevidících je jiné a jedinečné. V našem pojetí rozumíme hmatovým sochařstvím trojrozměrná výtvarná díla zhotovená nevidícími autory na základě hmatového projevu bez možnosti vizuální zrakové korekce.
Základním předpokladem vzniku sbírky je vybudování prvotního souboru soch nevidících autorů, díky kterému se veřejnosti představí jedinečnost hmatového sochařství. Cílem je také předložit odborníkům co nejvíce informací a to i ty zdánlivě vzdálené, které se vztahují k seznámení se s hmatovým vnímáním. Proto bude součástí sbírkotvorné koncepce i přehled způsobů hmatového modelování, materiálové možnosti, měřítko a velikost, specifika hmatové tvorby, historie i vize budoucího vývoje. Hmatové sochařství bude jako celek mapováno poprvé, nemůžeme tedy čerpat poznatky z historie. Pro objektivní hodnocení kvality a osobitosti musíme nejprve přijmout specifičnost výtvarného hmatového projevu a seznámit se s jeho možnostmi. Je tedy při budování sbírky důležité postupovat uvážlivě a trpělivě, aby bylo hmatové sochařství vnímáno ve správném kontextu.
Úkolem koncepce je definovat a představit hmatové sochařství. Toto sochařství není ovlivněno ani výtvarnými trendy, ani výtvarnou historií. Vzniká zcela mimo veškeré oficiální výtvarné dění. Samotní nevidící autoři teprve pod vlivem existence stálé sbírky začnou pracovat s vědomím, že jejich práce získává veřejnou hodnotu a to je pro ně naprosto nová situace. Z lidí, kteří pracují v ústraní a jejichž práce je sledována s rozpaky a neinformovaností či je spíše kvalifikována jako náhodný počin blízký zázraku, se najednou stanou autoři s profesionální budoucností. Tato skutečnost jistě ovlivní další vývoj hmatového sochařství, a to nejen v České republice, ale i v zahraničí. Předpokládáme tedy projekt dlouhodobý, nikoliv jednorázovou aktivitu.
-
Dne 14. května 2009 byly v Panteonu Národního muzea v Praze vyhlášeny výroční ceny VII. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria Musaealis 2008. Soutěž je vyhlašována ve třech hlavních kategoriích – Muzejní výstava roku, Muzejní publikace roku a Muzejní počin roku. Zvláštní kategorií je Cena Českého výboru ICOM udělovaná projektům, které významně přispěly k mezinárodní spolupráci, rozvoji edukační činnosti muzeí či zpřístupnění kulturního dědictví handicapovaným občanům.
Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě získala při včerejším vyhlašování výsledků Cenu Českého výboru ICOM za stálou expozici “Hmatového sochařství – Touch sculpture”, zpřístupněnou dne 7. února 2008. Cenu převzali radní kraje Vysočina Ing. Tomáš Škaryd, ředitel instituce Mgr. Aleš Seifert a tvůrkyně ideového záměru expozice Ing. Arch. Tereza Axmanová. Kromě této ceny a diplomu bylo vítězné instituci uděleno i finanční ocenění ve výši 30 000,- Kč.
“Tato stálá expozice prezentuje plastickou tvorbu nevidomých autorů. Taková prezentace má určitá specifika. Předně je nezbytné při koncepci celého projektu vycházet z potřeb nevidomých návštěvníků, kteří budou tvořit jednu z cílových skupin (vodící lišty na podlaze, popisky Braillovým písmem, uspořádání exponátů). Výstava je však určena také vidícím návštěvníkům, a proto je koncipována tak, aby měli možnost se otevřít čistě “hmatovému” poznávání světa (zvláštní instalace soch za stěnou apod.). Tento výstavní projekt představuje veřejnosti výsledky dlouhodobě pojatého výzkumu tohoto fenoménu, na kterém se podílí řada osobností v čele se Štěpánem Axmanem a Danielem Novákem. Kromě poděkování jim, patří velké poděkování kraji Vysočina, který finančně podporuje tuto aktivitu OGV, zejména pak radnímu pro oblast kultury Ing. Tomáši Škardovi a vedoucí odboru kultury a památkové péče KrÚ kraje Vysočina PhDr. Katině Lisé.” uvedl ředitel instituce Aleš Seifert.
zdroj – www.ogv.cz

Hmatové sochařství

 

Hmatové sochařství

osoba   narození
Koplík František   1975    
Machalová Marianna        
Pavelek Petr   24. 12. 1979    
Povalej Jana        
Přikrylová Vavreková Božena   6. 9. 1978    
Sláma Pavel   11. 3. 1979    
Stanická Alena   1978    
Takkunen Joni        
Voglová Petra   13. 2. 1980    

Hmatové sochařství

instituce, obec, adresa
Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě, Jihlava (Jihlava), Komenského 10

Hmatové sochařství

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2008   Hmatové sochařství / Touch Sculpture

Hmatové sochařství

klíčové slovo
hmatové sochařství