CLAN

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Výstavní síň Chrudim
termín: 2010/12/02 - 2011/01/09

poznámka:
Výstava, která ve Výstavní síni Chrudim ukončuje program roku 2010 je výstavou, která zároveň zahajuje život-a-běh nové skupiny výtvarníků. V této skupině se sešla čtveřice autorů, kteří mají společnou řadu věcí: tou základní je stmelení kolem osobnosti Stanislava Diviše, malíře a bývalého pedagoga ateliéru malby na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. V jeho ateliéru působil jako asistent další z autorů, Aldin Popaja, a absolvovali i mladší členové, David Hanvald a Karel Štědrý.

Nejen prostorová a časová lokace však tyto autory spojuje. CLANem tito totiž rozumí také souznění založené, s nadsázkou řečeno, na pokrevním poutě. Slovy členů skupiny: „Clan s C znamená, mimo jiné, - rod; - kmen; - rodinu; - skupinu; - kliku; také může znamenat shromáždit se nebo sejít se.“ Tak se CLAN stává po řadě staletí první skupinou, jejíž sounáležitost je držena kdysi tradičním vztahem mezi učitelem a žákem, kteří byli zároveň rodinnými členy a kteří po generace drželi prestiž daných uměleckých dílen.

Oficiální program skupina CLAN nemá. Její prvotní snahou je však obhajoba umělecké tvorby v tradičních médiích jako je obraz, socha, objekt a instalace. Ústředním bodem působení je zdůraznění principu rodinného klanu, v rámci něhož CLAN hodlá působit, a přihlásit se tak k tradici dnes už zaniklých rodinných uměleckých klanů. Projekty, které hodlá realizovat, by pak měly zdůrazňovat základní charakteristiku klanu i CLANU: mezigenerační a pedagogickou souvislost.

CLAN

osoba   narození
Diviš Stanislav   20. 11. 1953    
Hanvald David   1. 12. 1980    
Popaja Aldin   11. 1. 1971    
Štědrý Karel   30. 1. 1985    

CLAN

instituce, obec, adresa
Chrudimská beseda, Chrudim (Chrudim), Široká 85

CLAN

osoba   narození
Tučková Kateřina   31. 10. 1980    

CLAN

skupina, *vznikla, poznámka
Clan, *2010

CLAN

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2010   Clan: Diviš, Hanvald, Popaja, Štědrý