Mistrovská díla z kolowratské obrazárny v Rychnově nad Kněžnou

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Šternberský palác
termín: 2009/11/25 - 2015/12/31

poznámka:
Architektonické řešení: Eva Reitingerová
Sbírka Kolowratů Krakowských Liebsteinských v Rychnově nad Kněžnou patří k nejvýznamnějším šlechtickým sbírkám v Čechách, formovaných v období baroka. Budování obrazových kolekcí patří k příznačnému projevu české kulturní struktury 17. a 18. věku. Kolowratská sbírka vznikla v průběhu 18. století. Kolekce byla nejprve soustředěna v Kolowratském paláci v Praze na Malé Straně, někdy po roce 1743 našla své místo na rodovém zámku v Rychnově nad Kněžnou. Po založení Obrazárny vlasteneckých přátel umění (historická předchůdkyně dnešní Národní galerie v Praze) v roce 1796 Kolowratové velkoryse zapůjčili svá nejlepší díla do Prahy. V pražské Obrazárně zůstaly mnohé obrazy zapůjčeny až do roku 1872, poté byly všechny malby soustředěny v rychnovském zámku. Po únoru 1948 byla sbírka (stejně jako ostatní majetek rodu) zestátněna; Kolowratům byla navrácena v roce 1992. Soubor, i v současné době obohacovaný promyšlenými akvizicemi, čítá téměř čtyři sta obrazů. Ráz rychnovské sbírky prozrazuje barokní vkus, tématicky zde převládají podobizny a zátiší. Jde převážně o práce mistrů nizozemských, německých a italských škol, mimořádně vysokým podílem je zde zastoupena i malba vzniklá v Čechách.

Výběr, představený ve Šternberském paláci, ukazuje mistrovská díla z této pozoruhodné kolekce. Pro expozici Národní galerie byly zvoleny zejména obrazy, které vypovídají o charakteru a žánrové skladbě obrazárny, ostatní malby z kolowratské sbírky zůstávají veřejnosti přístupné na zámku v Rychnově.

Pozdní gotiku zastupují dvě zcela ojedinělé práce - Narození Panny Marie, připisovaná významnému tyrolskému malíři a řezbáři Michaelu Pacherovi (činnému 1462-1498), deska Ester před králem Ahasverem z doby kolem 1535, jíž pravděpodobně vytvořil nizozemský umělec Jan Swart van Groningen. Vrcholný manýrismus připomíná zejména Podobizna Jana Keplera od Hanse von Aachen. Obrazy ze 17. - 18. století reprezentují zátiší Cornelise Norberta Gysbrechta, Johanna Georga Hinze, Jacquea Hupina či půvabné práce rychnovského panského malíře Jana Antonína Vocáska-Hrošeckého. Historickou malbu dokládá např. dramatické plátno Smrt Katona od Johanna Michaela Rottmayra (jenž lze navíc ve Šternberském paláci přímo konfrontovat se Smrtí Senecy z ruky stejného malíře). Mimořádné místo připadá portrétu - jsou zde vystaveny podobizny Kolowratů od Filipa Christiana Bentuma, Daniela Schultze a dalších významných mistrů většinou činných přímo pro Kolowraty. Perlou kolowratské kolekce jsou dvě plátna od Karla Škréty, a to Jákobův příchod k Lábanovi a Portét Ignáce Jetřicha Vitanovského z Vlčkovic.

Výstava Mistrovská díla z kolowratské obrazárny v Rychnově nad Kněžnou bude otevřena ve Sbírce starého evropského umění Národní galerie v Praze ve Šternberském paláci od 24. 11. 2009. Obrazy z Rychnova zde budou zapůjčeny dlouhodobě.

Mistrovská díla z kolowratské obrazárny v Rychnově nad Kněžnou

osoba   narození
Aachen Hans von   18. 6. 1552    
Bentum Christian   1690    
Gysbrechts (Gijsbrechts) Cornelis        
Halbax Michael   1661    
Heiss Johann   19. 6. 1640    
Hinz (Hainz) Georg   1630    
Hupin Jacques        
Pacher Michael   1435    
Rottmayr Johann   11. 12. 1656    
Schultz Daniel   1615    
Swart van Groningen Jan   1495    
Škréta Karel   1610    
Vocásek Hrošecký Jan   26. 2. 1706    

Mistrovská díla z kolowratské obrazárny v Rychnově nad Kněžnou

instituce, obec, adresa
Národní galerie v Praze, Praha, _

Mistrovská díla z kolowratské obrazárny v Rychnově nad Kněžnou

osoba   narození
Kotková Olga   20. 1. 1967    

Mistrovská díla z kolowratské obrazárny v Rychnově nad Kněžnou

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2009   Mistrovská díla z kolowratské obrazárny v Rychnově nad Kněžnou / Masterpieces of the Kolowrat Picture Gallery in Rychnov nad Kněžnou
podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev)
  2011   Mistrovská díla z Kolowratské obrazárny