Svědkové minulého času. Sochy ze zaniklých kostelů Chomutovska

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Galerie Dion
termín: 2007/11/19 - 2007/12/19

poznámka:
-
Pohnutá historie souboru plastik, o jejichž původním umístění se můžeme ve většině případů jen dohadovat, je spojena s neméně nešťastným osudem mnoha desítek obcí severozápadních Čech. Jen na území Chomutovska a Kadaňska zaniklo v průběhu padesátých až osmdesátých let na sto sedm obcí a osad. Důvodem vylidnění a s tím spojené ztráty historicko-kulturní kontinuity celé oblasti byl na jedné straně dobovými souvislostmi podmíněný odsun původního německého obyvatelstva v poválečných letech, na druhé straně se o faktickou likvidaci mnoha vesnic a obcí postarala rozpínající se těžba hnědého uhlí, zábor vojenských prostorů armády a v neposlední řadě stavby nových vodních nádrží.
Chomutovský okres ztratil v období 1947-89 minimálně 47 církevních objektů – 7 far, 11 kaplí a 29 kostelů. To je celá čtvrtina našich kostelů. U 18 kostelů bylo upuštěno od památkové ochrany, počet zmizelých drobných sakrálních objektů, božích muk, smírčích křížů a soch je mnohem vyšší.
Vystavované plastiky jsou jen malou částí kolekce soch a fragmentů, jež se pravděpodobně již od padesátých let začaly setkávat a kupit v nejrůznějších skladištích a odkladištích. Z větší části neidentifikované plastiky z kostelů a kaplí zničených obcí se v průběhu let měnily v břímě, s nímž si nedokázaly poradit žádné úřady ani zodpovědné instituce. Bezprizorná umělecká díla vyšší i nižší kvality, avšak přesto nezpochybnitelní svědkové života lidí mnoha generací, tak podléhala nejen času, ale především zlému zacházení, uložení a naprostému nezájmu. Velmi špatný stav, úplné zničení nebo odcizení těchto památek jsou jen nepřekvapivým důsledkem nezodpovědnosti a nevšímavosti, s níž tzv. „socialistická společnost“ přistupovala nejen k památkám náboženského charakteru, ale i ke svědkům minulosti, kulturní krajině jako takové.
Z několika mála zdrojů, především od pamětníků, se dozvídáme o souboru tzv. neevidovaných plastik, které se během šedesátých let 20. století začaly vršit v kostele sv. Ignáce v Chomutově, kam byly sváženy ze zrušených sakrálních staveb. Podmínky v jakých se památky ocitly, velmi dobře dokresluje dobová korespondence, v níž se například dočteme, že prostory barokního kostela sloužily nejen jako azyl „vyhoštěným" památkám, ale také jako prostory Technických služeb, jako skladiště materiálu tehdejšího Kovomatu nebo podniku Domácí potřeby.
Na přelomu 70. a 80. let putoval soubor zhruba sedmi desítek plastik do budovy františkánského kláštera v Kadani, kde přečkal s většími či menšími újmami do konce let osmdesátých. Na začátku devadesátých let však křížová cesta „dřevěných svatých" pokračovala. Plastiky ve velmi špatném stavu byly v průběhu několika let minimálně třikrát převáženy. Suterén jedné kadaňské školy byl jejich útočištěm v posledních deseti letech. V loňském roce bylo zahájeno jednání o osudu památek, které strávily posledních padesát let v šeru a prachu zapomnění. Město Kadaň, Biskupství litoměřické, Oblastní muzeum v Chomutově, Národní památkový ústav Ústí nad Labem, obec Perštejn, obec Hrušovany a Středisko kulturních a knihovnických služeb Chomutov se dohodly na společném postupu, vedoucímu k záchraně a novému umístění soch. Celý soubor byl ošetřen v radiační komoře Středočeského muzea v Roztokách u Prahy a bylo identifikováno i několik kusů, které se dostaly na své původní místo v kostele sv. Václava ve Vysočanech, kostela sv. Ignáce v Chomutově a do Oblastního muzea v Chomutově. Všechny ostatní artefakty budou spravovány městským muzeem v Kadani a obecně prospěšnou společností Zaniklé obce a města chomutovského regionu se sídlem v Perštejně.
Soubor vystavovaný v Galerii DION je výběrem zhruba jedné třetiny zachráněných plastik. Cílem výstavy je dokumentovat na jejich současné, neupravované a nerestaurované podobě nikoli sílu uměleckého výrazu, duchovní svět jejich tvůrců a těch, kterým byly ve své době určeny. Naše výstava chce obrátit pozornost ke zcela jiným věcem. Výmluvné svědectví osudů, kterými prošly, je nesmazatelně zapsáno do podoby zmrzačených svatých, kteří v němém gestu vybízejí k zamyšlení nad společným osudem celé společnosti. Zmrzačená těla, chybějící obličeje a končetiny, neošetřené rány, to je pravé poselství o ztrátě víry, o zpupnosti výzvy k narušení přirozeného běhu věcí, o možnosti zacházet se společností jako s necítícím objektem. Cestu, kterou většina z nás prošla, lemují po celých Čechách tisíce a tisíce stejně zmrzačených svědků národní potupy. Ano, jsme to my, kdo jsme to dovolili, kdo jsme se podíleli na jejich osudu, kdo ani dnes často nedohlédáme hloubky zkázy, kterou jsme si sami připravili.
Nikoli třicetiletá válka, nikoli švédské vpády, nikoli světové války, teprve tzv. „třídní, revoluční, svobodná“ poúnorová společnost dokázala pustit ze řetězu síly destrukce, nemající v našich dějinách obdoby. Síly, které se ani dnes nepodařilo zkrotit, i když mají poněkud jinou podobu a od násilí ve jménu společnosti se často jen proměnily v násilí ve jménu individuálního vybití agrese, citové otupělosti nebo ziskuchtivosti.
Výstava, kterou prezentujeme, není žádostí o peníze, není výzvou ke sponzorským darům. Sochy asi zůstanou v perštejnském památníku navždy v takovém stavu, v jakém je vidíme nyní. Tak budou nejsilnějším varováním před zpupným postojem k životu, před devastací morálky a ducha, apelem k pokoře před silou osudu. Takový je smysl jejich oběti a výzva, kterou sebou nesou.
Ta výzva by nejspíš měla znít: „Otče náš, jenž jsi na nebesích, odpusť nám naše viny!“
Ing. Stanislav Děd
www.dionart.cz

Svědkové minulého času. Sochy ze zaniklých kostelů Chomutovska

instituce, obec, adresa
Galerie Dion, Praha, Na pokraji 540/2
Oblastní muzeum v Chomutově (Okresní muzeum), Chomutov (Chomutov), Palackého 86

Svědkové minulého času. Sochy ze zaniklých kostelů Chomutovska

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2009   Galerie Dion (2007-2008)
pozvánka kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2007   Svědkové minulého času. Sochy ze zaniklých kostelů Chomutovska