Brémy kdepaks / Bremen wodu

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Galerie města Plzně
termín: 2008/07/03 - 2008/08/31

poznámka:
nadzemí i podzemí
-
Projekt výstavy Brémy kdepaks – Bremen wodu (název je převzat ze stejnojmenné básně Helmuta Heissenbüttela) vznikl na základě již delší dobu trvající spolupráce mezi brémskými (německými) a plzeňskými (českými) umělci – v minulosti to byly např. výstavy Topografie paměti v Brémách a v Plzni nebo výstavy jednotlivých umělců v obou městech. Tato výstava představuje tvorbu sedmnácti umělců z Brém, kteří svůj výtvarný názor zachycují různými prostředky, ať již malbou, plastikou, fotografií či instalací. Nejvíce z vystavovaných umělců se věnuje malbě, která v současné době prožívá svou další renesanci.
Dolf Bissinger (1944) vychází z plošné koloristické malby a její nepředmětnosti, ze zaujetí barvou jako prostorem tvořeným mnoha překrývajícími se barvenými vrstvami. Naopak Jens Bommert (1962) ve svých malířských plátnech zkoumá vztah reality světa kolem nás a reality „nového“ světa vznikajícího na ploše obrazu. Rozměrné obrazy Toma Gefkena (1960) představují jakési koláže vzpomínek. Nejen malbou, ale též kresbou, grafikou a fotografií se zabývá také Dirk Mühlenstedt (1958), jehož vyjadřovacím prostředkem je barva, která má v jeho obrazech svou materiální i duchovní stránku. Barva je zásadním prvkem i v minimalistických obrazech Barbary Rosengarth (1964). Malířka Anette Venzlaff (1952) se vyjadřuje také převážně prostřednictvím barvy, inspirací je jí příroda. Silně emotivně působí obrazy Eve-Maria Zimmermann (1935), která prostřednictvím svých pláten navozuje pocity úzkosti a disharmonie. Malíř Tilman Rothermel (1946) ve svém díle zkoumá a zpracovává hluboký vztah mezi abstraktními částmi obrazu a nepředmětným či figurativním motivem. Akrylové malby Norberta Bauera (1967) svou barevností a plošností trochu připomínají počítačovou grafiku. V dílech Hermana Komara (1948), který se po léta zabývá litografií, kresbou a počítačovou grafikou, reaguje malíř na podměty vycházející z přírody, společnosti i jeho samého, většinou uplatňuje několik technických postupů zároveň.
Sochařka Ulrike Gölner (1958) nachází tvary svých soch v celých kmenech stromů. Často pracuje přímo v lese, kde vytváří velmi působivé objekty vycházející z přírodních forem. Fascinace přírodou je typická i pro Wernera Henkela (1956), pro nějž je příroda materiálem, prostorem i námětem jeho tvorby. Rosa Jaisli (1955) používá při své práci alabastr, ze kterého vyřezává jasné a jednoduché tvary, které jsou vyjádřením lidského budování a tvoření. Její objekty představují schody, brány, portály či oblouky, pokaždé však zůstává viditelná původní forma kamene.
Hanswerner Kirschmann pracuje také s přírodním materiálem – při tvorbě svých objektů používá dřevo nebo ze dřeva vyrobený materiál, například dřevotřísku nebo překližku. Jeho objekty vyjadřují jeho chápání věci nejen jakožto něčeho, co lze někam umístit, ale bere v úvahu také fakt, že věc samotná je i místem a prostorem.
Sochař Eberhard Szejstecki (1958) vytváří figury, které se jeví divákovi velmi křehce, zároveň komicky i naivně a smutně, zejména pro svůj tragicko-komicky charakter. Gotthart Kuppel (1946) skládá své instalace z nalezených předmětů, které samy o sobě již ztratily svůj původní smysl a význam a v jeho instalacích získávají význam nový. Na výstavě je možné shlédnout také zajímavé instalace Roberta van de Laara (1940).
Touto výstavou spolupráce mezi brémskými a plzeňskými umělci nekončí, naopak, tento projekt je startem pro společnou výstavu Plzeň - Brémy ve Städtische Galerii Bremen v červnu a srpnu 2008, kde umělci obou zemí představí výsledky svojí práce na konvergentních tématech.
www.galerie-plzen.cz

Brémy kdepaks / Bremen wodu

osoba   narození
Bauer Norbert   1967    
Bissinger Dolf   1944    
Bommert Jens   1962    
Gefken Tom   1960    
Gölner Ulrike   1958    
Henkel Werner   1956    
Jaisli Rosa   1955    
Kirschmann Hanswerner   1954    
Komar Hermann   1948    
Kuppel Gotthart   1946    
Laar Robert van de   1940    
Mühlenstedt Dirk   1958    
Rosengarth Barbara   1964    
Rothermel Tilman   27. 4. 1946    
Szejstecki Eberhard   1958    
Venzlaff Anette   1952    
Zimmermann Eve-Maria   1935    

Brémy kdepaks / Bremen wodu

instituce, obec, adresa
Galerie města Plzně, Plzeň (Plzeň-město), nám. Republiky 40 / Dominikánská 2

Brémy kdepaks / Bremen wodu

osoba   narození
Bissinger Dolf   1944    
Malina Václav   4. 6. 1950    
Rothermel Tilman   27. 4. 1946    

Brémy kdepaks / Bremen wodu

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2008   Brémy kdepaks / Bremen wodu
kniha
  rok vydání   název (podnázev)
  2012   10 let Galerie města Plzně

Brémy kdepaks / Bremen wodu

klíčové slovo
německé umění