Alena Kotzmannová, Marja Kanervo: Heart

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Galerie Jelení
termín: 2000/10/30 - 2000/11/20

poznámka:
Projekt Heart vznikl v roce 1998, jako projekt zaměřující se na vztah uměleckého díla a veřejného prostoru města. K osmi umělcům z Helsinek bylo na základě výběru Asociace finských sochařů přizváno ke spolupráci 8 umělců z evropských měst kultury roku 2000-Avignonu, Bergenu, Bruselu, Bologni, Krakowa,Prahy, Reykjavíku a Santiago de Compostela. Dvojice umělců tak začaly realizovat společné projekty, které procházely od první fáze-setkání obou umělců v Helsinkách a městě, ke kterému se projekt vztahuje, přes následnou druhou fázi, během níž se projekt formoval prostřednictvím internetové komunikace.

Alena Kotzmannová spolupracovala s finskou umělkyní Marjou Kanervo na projektu Dům č.9. Téma prostoru bylo jejich základním tématem. Budování společného domu jako prostoru zastřešující společnou práci přerostl v internetovou komunikaci jako komunikaci v prostoru, kde realita a fikce nemají ostré hranice. V dnešní době stále více se rozrůstající internetová komunikace by se dala přirovnat k objevené možnosti expandování do kosmického prostoru na začátku 60.let. Toto nastíněné přirovnání také ovlivnilo vývoj společného projektu Kotzmannová-Kanervo.

Realizace v Helsinkách probíhala během srpna 2000 v domě v Mankkaa, který se podařilo pro tento projekt získat. Dům se stal Centrem pro výzkum prostoru, který lze chápat jednak jako reálný prostor ohraničený zdmi domu ( instalace Marji Kanervo).
Realizace další části tohoto projektu se uskutečnila v Praze v říjnu 2000. První část výstavy tvořila instalace ve vitrinách metra na Palackého náměstí, která se vztahovala přímo k prostoru vestibulu. Druhá část projektu Kotzmannová -Kanervo ( instalaci doprovázely videozáznamy , dokumentace a CD-ROM ) byla vystavena v půdních prostorách Nadace a Centra pro Současné umění v Jelení ulici č.9., kde tento projekt Dům č. 9, započatý před dvěma lety.

Bližší informace na www. sculptors-heart.fi
O projektu Heart se připravuje katalog.

Alena Kotzmannová, Marja Kanervo: Heart

osoba   narození
Kanervo Marja   6. 12. 1958    
Kotzmannová Alena   22. 2. 1974    

Alena Kotzmannová, Marja Kanervo: Heart

instituce, obec, adresa
Centrum pro současné umění Praha, Praha, Jelení 9

Alena Kotzmannová, Marja Kanervo: Heart

pozvánka kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2000   Alena Kotzmannová, Marja Kanervo: Heart (II.část)