Eija-Liisa Ahtila (http://www.projectfutura.cz)

PLUG IN

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Centrum pro současné umění Futura
termín: 2004/05/07 - 2004/05/27

poznámka:
PLUG IN

7. května – 27. června 2004

Umělci představující svá díla:
Eija-Liisa Ahtila, Pavel Braila, Mircea Cantor, Phil Collins, Jimmie Durham, Lisa Glauer, Anna Jermolaewa, Renzo Martens, Susan Norrie, Khalil Rabah, Jalal Toufic.

Autor projektu: Mario Rizzi
Asistentka kurátora: Eva Neklyaeva

Podívejte se kolem sebe: žijete v utopii přípojek a her. Počítač, telefon, televize, dokonce i topinkovač – všechno je perfektně standardizováno a kompatibilní. Možnost připojení jedné věci k věci druhé tak, aby v reálném čase společně působily a vzájemně ovlivňovaly svůj vývoj a svoji funkci je nejvytouženějším cílem, zvláště pak ve světě počítačů. Filozofie přípojky-hry se nevymezuje novými technologiemi. Obdobné modely lidské interakce nacházíme v obchodu, politice nebo v samotném uměleckém světě. Standardizace komunikačních procesů může přispět ke vzniku účinnějších operací, ale vylučuje rozmanitost a pestrost. PLUG IN se přirozeně koná v období vstupu České republiky do EU a představuje umělce, kteří se zabývají takovými tématy jako je přijetí/vyloučení, komunita, definice hranice, přestěhování, migrace a identita. Výstava poskytuje prostor k prezentaci těchto pohledů a nabízí veřejnosti pohled, který se liší od tradičních proslovů a debat. Jedenáct vynikajících umělců testuje na této výstavě hranice a koncept uměleckého světa a obrací - pomocí nové strategie dezorganizace - naruby vztah, lépe řečeno interakci mezi jimi samotnými a diváky. Všechny vybrané práce se zaměřují na „lidskou periférii“ se smyslem pro poezii. Protože se jedná o projekt umělce, PLUG IN prezentuje a posuzuje umění jako specifický prostředek uměleckého výrazu. (Mario Rizzi)

Mnoho kurátorů dnes ve své práci staví na odiv tématickou konzistenci a přes dlouho proklamovanou smrt autora jsou stále více porovnáváni s autory, kteří by ukázali umělecký vývoj v čase vytvářeje dílo podobně jako filmový režisér, spisovatel nebo vizuální umělec. Zvláště půvabná je skutečnost, že k emancipaci kurátorství by nedošlo bez umělců a jejich konceptů i strategií. Co však tato přivlastňování si uměleckých strategií dokázala je, že vytvořila užší vztah mezi umělci a kurátory a často viditelnější zapojení umělců do kurátorské činnosti. Umělci vysílají signály, že sami sebe vědomě interpolují do tradice, kde individuální rozdílnost vychází ze strategií vnímání, rozpoznávání a transformování starých modelů v něco jiného a nového (Jens Hoffmann).

Kurátoři to umělcům oplácejí a vracejí jim míč tím, že používají jejich práce stejně jako umělci používají znaky. Každý se může cítit za „intepretovaného“ nebo „manipulovaného“; stejně tak může hudebník použít ve své skladě základní melodii z Jamese Browna, i když sám předtím viděl, jak si tuto melodii již vypůjčil jiný hudebník. Dnešním kritériem je kvalita řetězce. V systému umění už sílu jednotlivců neurčuje jejich postavení, ale jejich schopnost přemísťovat se. Podobně jako je tomu ve hře v šachy: kůň bude mít vždy větší hodnotu než střelec nebo věž, jejichž pohyby jsou příliš snadno předvídatelné. A pěšáků bude vždy nadbytek. (Nicolas Bourriaud).

V galerii lze zakoupit 80 stránkovou knihu o projektu vydanou vydavatelstvím Fine Arts Unternehmen Books a obsahující eseje Nicolase Bourriauda, Jense Hoffmanna a Maria Rizziho.

Poděkování: Ministerstvo kultury České republiky, Magistrát hlavního města Prahy, Embassy of Finlan, Finlux a art&antiques časopis.
(http://www.projectfutura.cz)

PLUG IN

Eija-Liisa Ahtila (http://www.projectfutura.cz)
Jalal Toufic (http://www.projectfutura.cz)
Jalal Toufic (http://www.projectfutura.cz)
Lisa Glauer (http://www.projectfutura.cz)
Jimmie Durham (http://www.projectfutura.cz)
Jimmie Durham (http://www.projectfutura.cz)
 

PLUG IN

osoba   narození
Ahtila Eija-Liisa   6. 8. 1959    
Brăila Pavel   1971    
Cantor Mircea   1977    
Collins Phil   1970    
Durham Jimmie   1940    
Glauer Lisa        
Jermolaewa Anna   1970    
Martens Renzo   1973    
Norrie Susan   1953    
Rabah Khalil   1961    
Toufic Jalal