Já bych rád k Betlému, rekordu velkému

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou
termín: 2012/12/02 - 2013/01/13

poznámka:
Již podruhé letos bude Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou partnerem pokusu o rekord. Usilovat o něj budou tentokrát žáci ZŠ Liberecká v Jablonci, a to shromážděním co největšího počtu betlémů na jednom místě. Stane se tak 26. listopadu a k pokoření stávajícího rekordu jich musí vyrobit více než 600! Ty nejhezčí a nejzajímavější budou pak k vidění na vánoční výstavě v muzeu.

Výstava „Já bych rád k betlému, rekordu velkému“ se návštěvníkům slavnostně otevře v hlavní budově Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou v neděli 2. prosince ve 14 hodin. Kromě výrobků školáků-rekordmanů bude vystaven také skleněný betlém výtvarníka Miloslava Klingera nebo betlémy ze sbírky pana Jiřího Borny. V rámci vernisáže vystoupí pěvecký sbor Rolnička, žáci ze ZŠ Liberecká předvedou „živý betlém“. Ale už o hodinu dříve bude v muzejním vestibulu zahájena adventní výtvarná dílna, na níž si díky spolupráci se společností Preciosa návštěvníci vyzdobí skleněnou destičku s vánočním motivem, kterou si pak budou moci vzít domů jako dárek. „Za splnění jednoduchého hudebního úkolu získají děti navíc také malé zvonečky, které následně využijí ke zvonkohře při rozsvícení vánočního stromku“, zve na program kurátorka výstavy Jaroslava Vaňová. Zahájení výstavy i doprovodná dílna jsou totiž součástí programu tradičního rozsvícení vánočního stromu, které proběhne od 17 hodin na Mírovém náměstí.

Výstava betlémů potrvá v muzeu do 13. ledna 2013 a jsou k ní připraveny také další doprovodné akce.

V sobotu 8. prosince 2012 bude probíhat po celý den vánoční ateliér pro veřejnost. Na něm si návštěvníci namalují svůj oblíbený vánoční motiv, který jim poté bude ve spolupráci s tiskárnou Macek-Kusala převeden na originální zapínací „placku“ nebo zrcátko.

Školní kolektivy se mohou zúčastnit vánočních ateliérů ve dnech 4. – 7. prosince. Budou vyrábět betlémové figurky, z nichž vytvoří svůj „třídní“ betlém. Každá třída navíc vyrobí jednu figurku do betlému, který bude společným dílem všech zúčastněných. Ten se stane dalším exponátem již probíhající výstavy.

Já bych rád k Betlému, rekordu velkému

instituce, obec, adresa
Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, Jablonec nad Nisou (Jablonec nad Nisou), Jiráskova 4 (dnes U Muzea 398/4)

Já bych rád k Betlému, rekordu velkému

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev)
  2012   Kalendárium kulturních událostí