Vánoce s modrotiskem a keramikou

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Regionální muzeum a galerie
termín: 2012/12/07 - 2013/01/06

poznámka:
Prodejní výstava připravená v modrotiskových dílnách Milana Bartoše, Jaroslava Pluchy a Jiřího Danzingera a v keramické dílně Věry Jenšovské.

„Modrotisk je speciální technika tisku tzv. rezervou a barvení za studena. Na formu či štoček, který určuje dekorační vzor, je nanesen tzv. pap neboli směs malířské hlinky s arabskou gumou a dalšími prostředky. Pap na látce zaschne a nepropustí indigo, kterým se následně látka barvila. Indigo na vzduchu oxiduje a až při schnutí se vybarvuje do modra. Proto na modré látce zůstanou vzory podle formy v původní bílé barvě. Rozmach této techniky u nás je datován do 18. století, kdy se právě indigo začíná dovážet do našich končin,“ uvádí kurátorka výstavy, etnografka jičínského muzea, Mgr. Hana Macháčková. „Šablony, formy a raznice byly nejprve vyřezávané ze dřeva, později se kombinovaly dřevořezby s kovovými plíšky a drátky, nejmladší typy jsou pouze vytloukané mosaznými drátky do hruškového dřeva. Vzory se objevují velmi rozmanité, výrobci putovali a dekor si určovali zákazníci“.

Současný výrobce modrotiskových forem Milan Bartoš ze Dvora Králové nad Labem, z jehož díla výstava čerpá, zdědil řezbářské řemeslo ve třetí generaci. Dnes podle historických forem vyrábí nové šablony nebo staré opotřebované nebo rozbité formy opravuje. Spolu s Jaroslavem Pluchou rovněž připravuje formy pro tiskařskou dílnu a barvírnu Jiřího Danzingera z Moravy. V jejich spolupráci vznikají i zcela nové vzory a modrotiskové výrobky s moderním výtvarným výrazem.

„Modrotiskem zdobené látky se dříve používaly i v těch nejchudších oblastech, jak na pracovní tak i na sváteční oděvy, protože ačkoli pozdější strojová výroba byla docela levná, výsledná látka působila velmi zdobně. Dnes je modrotisk především dekorační prvek pro chalupáře nebo pro milovníky tradičního stylu. Práce z dílny pana Bartoše však využívají hojně i folkloristé, kteří se snaží rekonstruovat části historických lidových krojů,“ doplňuje mluvčí muzea a galerie Alena Anna Kyselo.

Tradiční lidovou poetiku na vánoční výstavě doplňují půvabné práce keramičky Věry Jenšovské, která se věnuje bytovému designu, výtvarným pracím pro exteriéry a vytváří i drobné užitkové a dekorační keramické objekty. Návštěvníky mohou potěšit řemeslně zručné vázy, mísy, aromalampy, zrcadla, pítka pro ptáky a další předměty, které charakterizuje zdobení převážně rostlinnými motivy.

Vánoce s modrotiskem a keramikou

instituce, obec, adresa
Regionální muzeum a galerie, Jičín (Jičín), Valdštejnovo nám. 1

Vánoce s modrotiskem a keramikou

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev)
  2012   Kalendárium kulturních událostí