Bryan Zanisnik: Víkendový válečník\r\n(http://www.futuraproject.cz)

Bryan Zanisnik: Víkendový válečník

typ výstavy: autorská
místo konání: Centrum pro současné umění Futura
termín: 2012/06/05 - 2012/07/15

poznámka:
-

BRYAN ZANISNIK: VÍKENDOVÝ VÁLEČNÍK

vernisáž 5. června 2012 od 18 hodin
výstava potrvá do: 15. července 2012

Kurátor: Marco Antonini

Víkendový válečník je první výstavou Bryana Zanisnika konanou v České republice a zároveň první retrospektivou tohoto mladého amerického umělce. Zanisnikovo dílo představuje výjimečně konzistentní příklad zapojení umělcovy rodiny. Využitím bohatství pramenícího z objektů, příběhů, legend a talentů, které má Zanisnik téměř na dosah, vytváří na sebe navazující série performancí a fotografických prací, ve kterých se stávají středem pozornosti nejen členové jeho rodiny, ale i téměř nekonečné množství suvenýrů a osobních věcí, které hromadili.

Vytvářením imersivního prostředí připomínajícím cosi mezi společenskou místností, která vypadá jak po výbuchu a noční můrou majitele či zákazníka secondhandu a zapojením se do nejrůznějších symbolických činností spolu se svými příbuznými, uplatňuje Zanisnik známé konstrukce a domácí prostředí k promítnutí starostí o svou vlastní osobnost a rozvinutí retroaktivních katarzních příběhů.

Libuje si ve zřetelné, nesmlouvavé výstřednosti a přitom maximálně využívá svého zcela originálního smyslu pro humor, který je charakteristickým i pro ty vážné a problematické z jeho prací. Autor shrnuje řadu různých přístupů, které využívají ostatní umělci jeho generace při řešení problémů spojených s rodinným a domácím prostředím. Jeho práce je však kompaktní. Těží přímo z „rodinného dolu“ a během transformace objektů, míst a situací, jež nabíjí významy zcela odlišnými od těch, které nabízí neoficiální výklad jeho díla a přetváří je na něco zcela "jiného", ještě nikdy nezklamal.

To vše především díky svému smyslu pro humor, úderným jednoduše vtipným poznámkám a zároveň přesvědčivě vnuknutým pocitům ponížení, nedostatečnosti či znechucení. Konečně, a to je možná nejdůležitější, přesto, že je Zanisnikova práce o rodinných vazbách a rituálech, v mnoha ohledech tomu tak není, neboť stejně jako většina jiných uměleckých projektů je pevně ukotvena v úvahách o jeho osobnosti a/nebo celkově o americké kultuře a vlivu normativního, omezujícího prostředí na vývoj člověka.
(http://www.futuraproject.cz)

Bryan Zanisnik: Víkendový válečník

Bryan Zanisnik: Víkendový válečník\r\n(http://www.futuraproject.cz)
 

Bryan Zanisnik: Víkendový válečník

instituce, obec, adresa
Centrum pro současné umění Futura, Praha, Holečkova 49

Bryan Zanisnik: Víkendový válečník

osoba   narození
Antonini Marco