www.futuraproject.cz

Chiara Fumai: Follow This You Bitches

typ výstavy: autorská
místo konání: Centrum pro současné umění Futura
termín: 2013/01/30 - 2013/02/24

poznámka:
-
Chiara Fumai (1978), účastnice letošní Documenty 13, pracuje s reálnými historickými postavami, které nechává jakožto médium svými ústy promlouvat k publiku. Přestože jsou feministická východiska od její práce neoddělitelná, vymyká se veškerým kategoriím a spíše v jednom bodě spojuje skutečnost i fantastické, současné i uplynulé stejně jako vážné i ironické. V rámci osvobozování se od místa a času, poté ve Futuře představí dvě instalace více či méně založené na jejích performancích.

Svolávání*
* Excerpt z N.H. Francesco Urbano Ragazzi, Posedlost a kapitál - Koherentní teorie dobrodružství Chiary Fumai, The Mandrake Press, Londýn 1969
-
[...] Čtyřicet sedm, „mrtvý muž mluví“. Ano, protože duchové jsou nyní schopni mluvit: to je druhá funkce této ozubené vagíny. Ale co tedy duchové říkají? Nebo spíše co říká posedlá žena slovy duchů? Ve skutečnosti nic nového, pořád to samé. Posedlá jen opakuje jejich staré, známé monology a nezmění ani čárku.
-
Již vyřčené opakuje i když k ní mluví muži: chtějí, aby se chovala jako čarodějka, tak se jako čarodějka chová. Přestože ale opakuje vyřčené, nejedná se o to samé. Zvyšuje hlas, mění tón řeči, přidává gesta, mění rytmus a s ním i tempo. Odplivne všechno, co po tom zůstalo nestrávené. Říká již jednou vyřčené a tlačí tak minulost do budoucnosti.
-
Opakuje čas stejně jako všeho ostatní okolo. Revoltuje a to, jak ví, není třeba opakovat. Nic nenechává mrtvým nápisem. Diky tomu, že mluví, mluví i hloupí. Ale ne všichni. Vybírá si ty, kterým se nikdo ulevit neodvážil, špatné politiky, špatné holky, některé z Prometheových řetězů, zloděje, zmije, granáty, fousaté ženy, vrahy. My sami si ani nepamatujeme narození Eusapiy Palladinos, Miss Annie Jones, Meinhofových, Solanasových. Ale tu jsou, ve frontě vedle popravčí řady, nedočkavé na vykonání rozsudku. Každá posedlost je mobilizací ke které se přidávají stovky dalších: voláni do bitvy, ve které každý bojuje sám za sebe.
-
Karel Marx se pokoušel spojit síly s armádou lumpů. Ale zatímco křičel rovnost, posedlá žena jej zastřelila. Nebo možná to byl Groucho? Nebo Andy?
-
Spíše než za třídní boj bojuje posedlá žena za vlastní přežití. Do zbraně jde za nemožné: začít revoluci revisionismem. Nechce po nás, abychom změnili svět, ale abychom opakovali historii jinak, vzali si ponaučení z naší lekce. Tak abychom ji/jeho přešli. [...]
www.futuraproject.cz

Chiara Fumai: Follow This You Bitches

www.futuraproject.cz
místnost věnovaná Eusapii Palladino, www.futuraproject.cz
 

Chiara Fumai: Follow This You Bitches

osoba   narození
Fumai Chiara   1978    

Chiara Fumai: Follow This You Bitches

instituce, obec, adresa
Centrum pro současné umění Futura, Praha, Holečkova 49

Chiara Fumai: Follow This You Bitches

osoba   narození
Ragazzi Francesco        

Chiara Fumai: Follow This You Bitches

pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev)
  2013   Chiara Fumai: Follow This You Bitches
rozhlasový pořad
  rok vydání   název (podnázev)
  2013/02/07   Chiara Fumai: Follow This You Bitches (radio.wave)