Advent s vůní patchworku

typ výstavy: nevýtvarná
místo konání: Městské muzeum a galerie
termín: 2012/11/24 - 2013/01/13

poznámka:
Advent s vůní patchworku… zdá se Vám toto spojení zvláštní? Nemusí. Ti kdo jednou k patchworku přičichli a nejen v době adventní už ví, jak „voní“. Advent s vůní patchworku je zároveň také název nové výstavy společně připravované litomyšlským spolkem patchworku a několika stejně smýšlejícími damami z Poličky.

Dovolte, abychom Vás nejprve navnadili pár informacemi o patchworku samém. Patchwork je speciální textilní technika sešívání kousků látek, které po dlouhém úsilí nakonec vytvoří nejrůz-nější obrazce kontrastem látek, vzorů a barev. Nejčastěji šijeme tradiční věci, jako jsou deky, pře-hozy na postele, polštáře, tašky, nebo na cokoliv si vzpomenete. Většina výrobků potom slouží tomu účelu, pro který byla vyrobena a některé končí třeba i na zdi namísto obrazů. Někdy se také můžete setkat s výrazem quilt, což je správný výraz pro deku, která se skládá ze tří vrstev. Horní vrstva patchwork což jsou již zmiňované sešité obrazce, výplňová vrstva a spodní látková vrstva. Tyto vrstvy se společně prošívají a tvoří potom celek zvaný quilt.
Malé představení našeho spolku pro ty, kdo nás neznají. Spolek patchworku v Litomyšli byl založen v únoru 2005. Stalo se tak na základě asi dvouletého společného setkávání žen a dívek se sla-bostí pro sešívání kousků látek. Velkou inspirací k našemu společnému šití nám byly kurzy pořádané v Litomyšli našimi holandskými přítelkyněmi z partnerského města Roden. V současné době čítá náš spolek 45 členek včetně 2 dětí. Litomyšlský spolek spolupracuje nejen s tím Rodenským, ale také s Levočským patchworkovým klubem. Pro udržení tradice patchworku pořádáme pravidelné šicí dílny, výstavy, účastníme se různých akcí, jako jsou jarmarky, akce spojené s partnerským městem Levočou a Rodenem. Dělá nám radost spolupráce s různými charitativními společnostmi a rozdávání dárků, které jinde pomohou a potěší.
Na co všechno se můžete na výstavě těšit? Nabídneme vám průřez naší tvorbou, která obsahuje nejenom tradiční patchwork, ale i milovníci moderního umění a novějších technik si přijdou na své. Za zmínku určitě stojí quilty, které se v září tohoto roku zúčastnily mezinárodní výstavy patchworku ve Francii. K vidění budou i quilty, které získaly ocenění na mezinárodní výstavě v Praze v předchozích letech. Zajímavostí výstavy bude i ukázka různých technik šití. Na tyto si budete moci i sáhnout a podrobně prostudovat tajemství, které u hotového quiltu zůstane skryto. Závěrem nám už nezbývá nic jiného než Vás srdečně pozvat na naši provoněnou patchworkovou výstavu. Přijďte přivonět.
Spolek patchworku Li-tomyšl

SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ VÝSTAVY betlémů a patchworku se koná souběžně v sobotu 24. listopadu 2012 ve 14.00 hod. ve výstavních sálech Centra Bohuslava Martinů. Úvodní slovo výtvarnice, etnografky a milovnice českých tradic paní Kamily Skopové vás jistě vánočně naladí, kulturní program si pro vás připraví žáci ZUŠ Bystré a další smysly jistě potěší tradiční vánoční občerstvení.

Advent s vůní patchworku

instituce, obec, adresa
Městské muzeum a galerie, Polička (Svitavy), Tylova 112

Advent s vůní patchworku

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev)
  2012   Kalendárium kulturních událostí