Jiří Samek: Grafika

typ výstavy: autorská
místo konání: Galerie moderního umění
termín: 2013/02/21 - 2013/06/02

poznámka:
-
Výstava je umístěna v hlavních sálech galerie. Tisky pocházejí z majetku autora a ze sbírky Galerie moderního umění v Hradci Králové. Vystaveno je celkem 72 listů, většinou experimentální technika hlubotisku z lina, ale také jeden slepotisk a několik raných linorytů z konce 70.let. Jde o průřezovou výstavu dílem autora, od konce 70.let až do současnosti – na výstavě jsou i tisky vzniklé v roce 2012.
-
Text : Mezi krajinou a zátiším
Všechny Samkovy grafické listy můžeme považovat za zátiší. A to i většinu krajinných motivů. Zátiší je scéna pro příběh. Tématem Jiřího Samka je každodennost, která není všední, ale sváteční. Obyčejné věci svítí, jako bychom je viděli poprvé. Zátiší není jen nádobí, drapérie a hudební nástroje. Mohou to být i zasněžené skleníky, větvičky s boulí sněhu, patníky, květináče a nádrže s vodou. Náš domov je místo, které obýváme a kam ukládáme věci, jež nás v životě doprovázejí. Obklopují nás stoly, křesla, rostlinky v květináčích, nasbírané kamínky. Ale stejně důležité jsou pro nás i důvěrně známé scenerie venku: stromky, zasněžené skleníky, starý klášter, les nebo vlnolam. Domov je i země, v níž žijeme.
Jiří Samek pracuje neobvykle se známou technikou linorytu. U linorytu je tištěnou plochou ta, která zůstane netknutá po činnosti dláta. Říká se tomu tisk z výšky a na výstavě jich najdete jen několik. Většina tisků je vytvořena experimentální a velmi osobitou technikou tisku z hloubky. Tvary květináčů, patníků a jablek na míse jsou vybudované na základě malých i větších teček a bodů, které vystupují do prostoru. Staré ochozené a poškrábané lino se pro Jiřího Samka stává matricí - lůžkem pro speciálně míchanou barvu. Výsledný grafický list je plastický, téměř jako by byl malovaný. Grafiky jsou tedy zároveň tištěné či spíše odlévané reliéfy. Vystaven je i jeden slepotisk.
První grafické listy tištěné z výšky pocházejí z doby po roce 1975. Od roku 1984 se datují první hlubotisky z lina. Barvu začal Jiří Samek používat od roku 1990 a v letech 1996 – 2002 měl čistě bílé období. Od té doby užívá barvy střídmě, ale účelně – například na kukuřičných klasech po roce 2005 a na zasněžených autech z roku 2011.
Martina Vítková

Jiří Samek: Grafika

osoba   narození
Samek Jiří   2. 1. 1955    

Jiří Samek: Grafika

instituce, obec, adresa
Galerie moderního umění, Hradec Králové (Hradec Králové), Velké náměstí 139-140

Jiří Samek: Grafika

osoba   narození
Vítková Martina   21. 7. 1968    

Jiří Samek: Grafika

osoba   narození
Vítková Martina   21. 7. 1968    

Jiří Samek: Grafika

katalog autorský
  rok vydání   název (podnázev)
  2013   Jiří Samek: Grafika
pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev)
  2013   Samek: Grafika