Veronika Vlková, Jan Šrámek: Ztracená perspektiva

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Galerie Chodovská tvrz
termín: 2012/05/20 - 2012/06/24

poznámka:
Veronika Vlková a Jan Šrámek společně vystavují poprvé. Znají se ale už z vysokoškolských studií, měli společný ateliér a spolupracují také v rámci koncertů indie skupiny Teve. Bylo tedy jen otázkou času, kdy na sebe ve svých kresbách a animacích zareagují koncentrovaněji. Zatímco ale Veroničiny poetické a křehké akvarely jsou šité na míru mýtickým historkám z lesa a kapradí, Honzův technický a geometrický svět počítačové grafiky je jak dělaný pro sci-fi příběhy ze sídliště. Jde o dva protikladné světy a dvě zpravidla si konkurující výtvarné techniky, při jejichž propojování by mnozí ztratili pespektivu kvalitního výsledku. Veronika s Honzou ale segmenty svých apokalyptických vizí skládají s řemeslnou lehkostí i fantazijním nadhledem jednoho, jediného, jedinečného autora.

Striktní prostředí vektorové grafiky s odvahou narušují amorfní akvarelovou kresbou (jak v počítači, tak na papíře), pracovním omylem jednoho (např. nechtěnou špínou) obohacují styl druhého; dvojrozměrné projekci vrací její třírozměrnou sounáležitost s realitou (animaci jednoho začleňují do instalace druhého)... Deštivé sídlištní panorama doplňují černými menhiry-duchy, na parkoviště zasypané odpadky přihazují pohádkově diamantové krystaly, kosmonauta rozpadlého do vektorů seznamují s polozvířecí-pololidskou ženskou bytostí... Výsledkem nejsou jen společné kresby, animace, instalace, ale především jeden dohromady sdílený imaginární časoprostor, apokalyptické trash-made puzzle, sestavené z binárního systému dvou věčně se restartujících imaginací.

Když apokalypsu začneme vnímat jen jako kreativní chybu systému, jako ztrátu perspektiv s jejich brzkým upgradem, pak můžeme spojit i ty nejvzdálenější vesmíry, aniž by hrozil konec světa...

HB



Veronika Vlková (*1985 v Brně) je absolventkou Fakulty výtvarných umění v Brně. Již od studií se pohybuje napříč různými médii vizuálního umění, dlouhodobě je ale základem jejího rukopisu jemná kresba, případně malba se silným poetickým nábojem. Imaginativní světy rozvíjené v malbě a kresbě pak často rozvíjí dál v galerijních instalacích. Veronika Vlková také často pracuje s videem. V tomto médiu se soustředí především na jeho narativní potenciál, nikoli na technologické experimenty. Dlouhodobě vyhledává spolupráce s dalšími umělci, kromě výtvarného umění se pohybuje také na hudební scéně, kde s Antonínem Koutným tvoří duo Teve.

Jan Šrámek (*1983 v Praze) je animátor, ilustrátor a grafik. Student doktorského studia v Ateliéru intermédia Václava Stratila na Fakultě výtvarných umění v Brně. V roce 2007 absolvoval stáž v Centru audiovizuálních studií na pražské FAMU. Spolu s Petrem Kocourkem a Jane Žaliem spoluzaložil uměleckou skupinu ANYMADE, která se v pozdějších letech rozrostla o další studenty FaVU (část skupiny se v roce 2009 přetransformovala do podoby grafického studia se stejnojmenným názvem). S Filipem Cenkem a Magdalenou Hrubou spoluvytváří vizuální podobu elektronického projektu MIDI LIDI. Je vizuální polovinou projektu 1A2V1. Od roku 2007 se podílí na festivalu NEW NEW! jako dramaturg VJské sekce. Ve své práci se Šrámek zabývá převážně experimenty s animovaným filmem, vektorovou grafikou, ilustrací a zkoumáním vztahu mezi statickým a pohyblivým obrazem. Vektorová grafika tvoří také základ jeho VJ setů. Od roku 2006 se věnuje VJingu a pod jménem VJ Kolouch se úcastnil mnoha domácích a zahraničních festivalů.

Veronika Vlková, Jan Šrámek: Ztracená perspektiva

osoba   narození
Šrámek Jan   1983    
Vlková Veronika   1985    

Veronika Vlková, Jan Šrámek: Ztracená perspektiva

osoba   narození
Blašková Helena   1975