Flaesh

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Galerie Rudolfinum
termín: 2015/10/01 - 2016/01/03

poznámka:
Tématem vybraného souboru děl pěti umělkyň je figurální tvorba v nejrůznějších technikách a materiálech rozvíjející esenciální úvahy o individuální identitě člověka, odrazu vnitřního života, existenciálních maxim, jemném předivu emocí. Výstava klade otázky, jakou funkci a roli má lidské tělo v současném umění, zda je ještě jeho obrazem, nebo stále více projekční plochou vnitřního života, jaké obsahy a novodobá dogmata si do podoby člověka promítáme, zda může být zástupným motivem k vyjádření těžko uchopitelných duševních strázní i radostí, či zda a jak může figura zrcadlit vypjaté emoce plynoucí z neodvratných dějinných zlomů nebo osobních tragédií?
V oblasti výkladu se budeme pohybovat jen ve volných paralelách, kdy možnosti interpretace vychází buď přímo z vývoje každé jednotlivé umělkyně, nebo/a z pojmenovávání shod a rozdílů v uměleckém výrazu mezi nimi. Pět samostatných prezentací, pět individuálních cest, které mají rozdílná východiska, nestejný průběh, trasu i směr, ale zároveň každá z nich může působit a fungovat jako interpretační klíč pro některá další, paralelně představená díla ostatních.
Výstava, nesoucí záměrně dvojznačný titul Flaesh, byla připravena v úzké osobní spolupráci s jednotlivými autorkami, jejich ateliéry a galeriemi. Dílu každé z umělkyň je věnován jeden výstavní sál ve formě samostatné expozice. Kolekce více než šedesáti soch, kreseb, akvarelů, výšivek a instalací nabízí přehled o významných kapitolách tvorby vybraných autorek. Všechny instalace jsou doplněny o videoprojekce rozhovoru s umělkyní, které vsazují vystavená díla do širšího interpretačního rámce a souvislostí a zároveň dávají divákovi možnost nahlédnout do jejich myšlenkového světa. Výstavu doprovází katalog (v češtině a angličtině) s úvodním esejem kurátora výstavy, Petra Nedomy, a reprodukcemi všech vystavených děl.
galerierudolfinum.cz

Flaesh

osoba   narození
Bourgeois Louise   25. 12. 1911    
Bruyckere Berlinde De   1964    
Dumas Marlene   3. 8. 1953    
Emin Tracey   3. 7. 1963    
Smith Kiki   18. 1. 1954    

Flaesh

instituce, obec, adresa
Galerie Rudolfinum, Praha, Alšovo nábřeží 12

Flaesh

osoba   narození
Nedoma Petr   5. 4. 1951    

Flaesh

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2015   Flaesh
  2015   Flaesh
podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev)
  2015   Záblesk těla v ideologických bažinách
pozvánka kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2015   Flaesh
informační leták / informace kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2015   Flaesh
příležitostný tisk
  rok vydání   název (podnázev)
  2017   100. výstava Galerie Rudolfinum