Eva Maceková: Skicáky

typ výstavy: autorská
místo konání: Polička/Shelf (malá galerie autorské knihy v Centru současného umění DOX)
termín: 2016/01/04 - 2016/01/31

poznámka:
Krám je vyjedený – k dostání jsou jen zbytky. Drobky a skvrny po omáčce, pár stopek petržele, suchý kus okurky, soustíčko sýra. Právě tak k probuzení hladu. Ani nic, ani dost. Málo.

Jeden ze skicáků v Poličce Evy Macekové je vyjedenou hostinou. Talíře na stránkách čekají na servírku. Bylo to dobré? A nebo to nebylo k jídlu? Kdo tu večeřel či snídal?

Tvorba Evy Macekové zahrnuje mnohé. Její malba, ilustrace, oděvy a objekty vznikají po nocích.
Přichází ze tmy. Bizarní, fantastické, úzkostné či nasazující si naivistickou masku končí v Evině světě špatně anebo ještě hůře – nijak. Přesto je její brutalita někdy téměř něžná. Protože důvěrně známá.

Bloudění postaviček z komiksů je provázeno marností a trapnem, krátká dramata a malé smrti plují v duze, apokalypsy jsou bizarní a hrdinové jejich příběhů naivní, s velkýma důvěřivýma očima.

Polička Archivu výtvarného umění představuje jen malou část Eviny tvorby. Ve skicácích zde nabízí pohled za čistou, dokončenou ilustraci a paralelně také prezentuje dvě knihy – sbírky, které autorka vytvořila ještě za studií ilustrace na pražské UMPRUM.

Konceptem skicáku je obyčejně záznam. Skica smí být nezávazná, svobodná, definitivní tvar hledající, myšlenku teprve formující a formulující. Slovo skica pochází z italského schizzare – tedy nahodit, švihnout. A jak praví slovník, snad se opírá také o latinské schedium, jež označuje spatra řečenou myšlenku.
Nezřídka skicák prozrazuje zdroje, inspiraci, zachycuje průběh tvorby v letu stran. Také prostor knihy je průběhový, listování jí probíhá v čase. Skicák je obrazový deník konečného díla, jeho konceptu. A Evina stylizace se zde mění – jako by byla jazykem, který autorka hledá. Skicák umožňuje nahlédnout příčiny toho jazyka, pomáhá porozumět mu.

Eviny skicáky jsou divoké a nesourodé. Možná však prozrazují původ myšlenky a vypovídají o jejích motivech více nežli čisté, dokončené ilustrace. V tištěných publikacích se punková Eva mění v profesionálku. Skicáky se jednotné stylizaci vymykají, jsou směsí mnoha různých, nejednotné a vrstevnaté ve způsobech vnímání a vyjádření.

Manipulovaný skicák a transformovaný deník jsou jedněmi z mnoha podob autorské knihy. Eva Maceková zachycuje svými akvarely vyjedených talířů holou skutečnost. Podobně jako Ed Ruscha jen vyjímá a sbírá. Druhý sešit v bravurní kresbě dokumentuje sbírku fotografických aktů. Oba tyto skicáky jsou nedokončené. Jako jedny z mála neobsahují příběhy, pády. Jsou lyrické. I taková umí být Eva Maceková.

Anna Pleštilová

Eva Maceková: Skicáky

 

Eva Maceková: Skicáky

osoba   narození
Maceková Eva   15. 2. 1984    

Eva Maceková: Skicáky

instituce, obec, adresa
Archiv výtvarného umění, z.s., Kostelec nad Černými lesy (Praha-východ), Náměstí Smiřických 49

Eva Maceková: Skicáky

osoba   narození
Pleštilová Anna   23. 7. 1986