Krásné madony

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Klášter sv. Anežky České
termín: 2019/12/06 - 2020/04/19

poznámka:
Krása jako vnější znak, ale i nositel teologických významů stála u zrodu pojmu „krásný sloh“. Termín vystihuje specifickou podobu uměleckých děl z období kolem roku 1400. Působivé je zejména ztvárnění dvou mariánských témat – Madony a Piety. Zatímco v Praze a v Čechách sochaři a zadavatelé děl dávali přednost mimořádně jemnému vápenci těženému v okolí Prahy, v Salcburku se vzhledem k nedostatku vhodného přírodního kamene vyráběla z mletého místního vápence umělá náhražka. Ve velkém množství pak v Salcburku vznikaly z tohoto umělého litého kamene Krásné madony, piety a světci. Jejich tvůrci často vycházeli z pražských typů a vzorů a zhotovili dnes velice rozptýlenou skupinu děl vysoké kvality.

Výstava představuje kolem dvaceti stěžejních děl salcburského krásného, z nichž některé byly objeveny teprve v posledních letech, některé jsou představeny vůbec poprvé, jiné jsou prvně prezentované společně s díly, která k nim mají nejblíže. V Čechách je takto početný soubor krásnoslohých děl z litého kamene salcburské provenience vystaven vůbec poprvé. Uspořádání výstavy v prostorách galerijní expozice zároveň nabízí mimořádnou příležitost srovnání salcburských děl s krásnoslohými díly z českých zemí.

Na společném projektu se podílí Muzeum hornictví a gotiky (Bergbau- und Gotikmuseum) v Leogangu a Národní galerie Praha ve spolupráci s Akademií věd České republiky, Úřadem spolkového kancléře ve Vídni, dalšími muzei i církevními institucemi a soukromými sběrateli.

Autoři konceptu: Ivo Hlobil (ÚDU), Hermann Mayrhofer (Leogang), Štěpánka Chlumská (NGP), Marius Winzeler (NGP)

Krásné madony

instituce, obec, adresa
Národní galerie v Praze, Praha, _

Krásné madony

osoba   narození
Chlumská Štěpánka   27. 9. 1970    
Winzeler Marius   7. 12. 1970    

Krásné madony

informační leták / informace kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2019   Krásné madony / Beautiful Madonnas