Humor a hra v Galerii H

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Galerie 1
termín: 2016/08/26 - 2016/09/10

poznámka:
Výstava prezentuje kurátorskou činnost a archiv neoficiální soukromé galerie 80. let. Na výstavě bude představena dokumentace aktivit Galerie H, a to hlavně těch, která vycházejí z principu humoru a hry. Součástí prezentace budou původní díla, která byla v Galerii H vystavená. Otevřený program galerie ukazoval průřez tehdejší uměleckou tvorbou, reflektoval tendence jako je například; česká groteska, konceptuální umění, umění akce, konstruktivismus, či postmoderna.
-
Unikátní výstavní akci přichystala pro své příznivce Galerie 1 – výstavní prostor Městské části Praha 1 se sídlem ve Štěpánské 47. Představuje totiž, spolu s katedrou výtvarné výchovy PedF UK, Galerii H, kterou před třiceti lety znali nejen lidé z Kostelce nad Černými lesy, kde sídlila. Dnes už neexistuje, ale ti, kteří její fungování v nelehké totalitní době zažili, na ni dodnes vzpomínají. Přijďte se do Štěpánské 47 přesvědčit, že mají na co.
Výstava s názvem „Humor a hra v Galerii H“ představuje činnost netradiční galerie založené především na hře, otevřenosti a humoru. Galerii H provozovali bratři Jiří a Zdenek Hůlovi v letech 1983 až 1989. V rodinném domě v Kostelci nad Černými lesy uspořádali 41 výstav a výtvarných akcí, přesto se o žádnou oficiální galerii nikdy nejednalo, jinak by byla pravděpodobně velmi brzy komunisty zavřena „Galerie H byla v těžké době normalizace velmi důležitá: nabízela originální výstavní prostor i centrum alternativní kultury, poskytující na tehdejší dobu nevídanou platformu pro dialog a konfrontaci zajímavých umělců různých generací. Pro naši městskou část je ctí, že mohla v Galerii 1 přivítat tuto expozici,“ ocenil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.
Galerie H navázala na výstavy v ateliérech, které byly na přelomu 70. a 80. let jednou z mála možností volně vystavovat. Na začátku byly hlavní výstavní prostory ve stodole rodinného domu, kde byl jen ateliér Zdenka Hůly. Postupně bylo místo za pomoci přátel přeměněno v originální výstavní prostor, jehož součástí byly tzv. realizace – práce umělců na pomezí umění a designu (např. podlaha a schody od Jiřího Beránka, zeď od Václava Vokolka, reliéfní police od Kurta Gebauera).
Galerie H se postupně stala významným centrem alternativní kultury. Vynikala koncepční činností, kterou však neřídil stálý teoretik, ale spíše snaha o maximální otevřenost. Její program pak byl opravdu široký a zahrnoval tematické výstavy, mezioborová setkání, autorské výstavy, dětské dny a další akce. Doba, specifický prostor a neotřele uvažující osobnosti daly prostě vzniknout něčemu naprosto unikátnímu.
Vzhledem k tomu, že Galerie H byla soukromým výstavním prostorem v době normalizace, docházelo k mnoha paradoxním situacím. Galerie nebyla téměř vůbec propagována, přesto na vernisáže přicházely až tři stovky návštěvníků. V Kostelci nad Černými lesy se občas děly zvláštní věci a na tamější poštu například chodily podivné zásilky: tu obálka z Japonska, zcela polepená známkami, jindy zase stovky identických korespondenčních lístků s pokaždé jinak nakreslenou čárou na zadní straně.
Neotřelá zadání výstav umožňovala v omezeném prostoru zajímavým způsobem představit i více než sto umělců zároveň. Bratři Hůlové a další spolupracovníci vydávali a rozesílali pozvánky, vymýšleli zadání k účasti na výstavách, vedli dokumentaci, přijímali i vraceli díla a pořádali vernisáže.
www.praha1.cz, 9.8.2017

Humor a hra v Galerii H

instituce, obec, adresa
Galerie 1, Praha 1, Štěpánská 47
Městská část Praha 1, Praha, _
Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, Katedra výtvarné výchovy, Praha, M. D. Rettigové 4

Humor a hra v Galerii H

osoba   narození
Kerhartová Jana        

Humor a hra v Galerii H

osoba   narození
Janoušek Ivo   8. 7. 1938    

Humor a hra v Galerii H

instituce, obec, adresa
Galerie H, Kostelec nad Černými lesy (Praha-východ), nám. Smiřických 49

Humor a hra v Galerii H

pozvánka kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2016   Humor a hra v Galerii H
mapa/plán
  rok vydání   název (podnázev)
  2016/07   ArtMap: Současné umění v pražských galeriích / Contemporary Art in Prague Galeries (01/07-31/08 2016)