Manifesto: Works by students and graduates of the Studio of Glass in Prague

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Schloss Pillnitz
termín: 2015/09/04 - 2015/11/01

poznámka:
Výstava MANIFESTO představuje nejen výsledky studentských a absolventských prací Ateliéru skla pražské UMPRUM, ale zároveň i spolupráci s kreativní skupinou Okolo. Formou uměleckého manifestu jsou zde vymezeny bazální tvůrčí principy a ideje Ateliéru.

Přehlídka vystavených realizací se odehrává ve dvou zámeckých křídlech, přičemž v každém z nich jsou objekty prezentovány odlišným způsobem. Na jedné straně autoři výstavy provádějí intervenci studentských a absolventských prací do soudobého mobiliáře zámku, čímž dávají prostor k dialogu mezi současným a historickým uměním, řemeslem i designem. Druhá část výstavy MANIFESTO plynule navazuje na výstavní projekt uskutečněný v pražské ZIBA Gallery, kde byl v dubnu letošního roku poprvé představen Manifest Ateliéru skla. Podobně tak ve třech místnostech pilnitzkého zámku jsou instalovány jednobarevné moduly, hlásající pasáže Manifestu, které ideově podporují vystavené objekty.

MANIFESTO demonstruje jak ústřední metody a principy vedení Ateliéru skla pražské UMPRUM, tak i podobu tvorby jeho studentů. Zároveň komplexně uchopuje a rámuje celkovou podstatu, která pod vedením ak. soch. Ronyho Plesla za asistence MgA. Kláry Horáčkové, navazuje na vynikající tradice započaté prof. Kaplickým, Libenským a Kopeckým. Současná koncepce Ateliéru velmi charakteristickým způsobem pracuje s propojováním na první pohled neslučitelných horizontů sklářské tvorby, čímž nabourává mnohé stereotypy a nabízí nové interpretační rámce. Studenti ateliéru jsou vedeni k propojení řemeslného umu a osobitého výtvarného pojetí, s ohledem na tendence, které formují nynější sklářskou scénu. Povaha studentských prací je často uvolněná, mnohdy až experimentální, ale vždy neodmyslitelně spjata s precizním technickým zpracováním. Důraz je také kladen na estetiku forem, které souzní s proporcí. Tyto ústřední metody a principy se odrážejí ve vystavených objektech přehlídky MANIFESTO.

Manifesto: Works by students and graduates of the Studio of Glass in Prague

osoba   narození
Doležalová Michaela        
Fujiwara Kantaro        
Handlová Kateřina   1988    
Hejdová Valentina   1992    
Houdek Lukáš   1988    
Husárková Lenka   9. 7. 1990    
Jakobsen Martin   1987    
Kitzberger Sebastian   22. 12. 1992    
Kratochvílová Markéta   1988    
Motlová Eliška        
Novák Lukáš   1987    
Petr Jakub   1. 2. 1987    
Podracký Tadeáš   1989    
Prchalová Vendula   12. 4. 1989    
Seibert Eduard        
Štefánková Barbora   1991    
Todd Helena        
Váp Tomáš        
Venturová Kristýna   1994    

Manifesto: Works by students and graduates of the Studio of Glass in Prague

instituce, obec, adresa
Kunstgewerbemuseum, Drážďany (Dresden), Schloss Pillnitz, August-Böckstiegel-Straße 2
Staatliche Kunstsammlungen Dresden (Státní umělecké sbírky Drážďany), Drážďany (Dresden), _

Manifesto: Works by students and graduates of the Studio of Glass in Prague

osoba   narození
Štěch Adam   17. 6. 1986    

Manifesto: Works by students and graduates of the Studio of Glass in Prague

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2015   Manifesto (Works by students and graduates of the Studio of Glass in Prague / Práce studentů a absolventů Ateliéru skla v Praze)