Poločas rozpadu

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Kampus Hybernská
termín: 2017/12/07 - 2017/12/21

poznámka:
Další vystavující: Verge

Letohrádek v zámeckém parku ve Valči během festivalu Povaleč v srpnu tohoto roku hostil – už poněkolikáté – výstavu současného umění. V letošním roce byla zaměřena na možnou budoucnost a zamyšlení nad tím, jaký by mohl svět být, kdyby z něj najednou zcela vymizela lidská existence. Pro konečnou podobu výstavy byl důležitý i samotný prostor letohrádku, jeho obrysy splývající s okolní zahradou, rozpadající se struktura omítky i místnosti uvnitř a jeho celkově romantické vzezření. Výstava je po půl roce s obměnami přenesena do prostoru odlišného – do galerie v Kampusu Hybernská v centru Prahy.

Základní myšlenka o extinkci lidského bytí zůstává stejná jako u letní výstavy: samotný proces a důvod vymizení lidí není pro tuto výstavu důležitý, zaměření je především na to, jakou podobu by mohl svět nabýt bez nás. Vyvstalé otázky zůstávají podobné jako u výstavy letní, v centru města ovšem dostávají jiné, možná přímočařeji katastrofičtější kontury – není zde uklidňující element přírody, šumění stromů a naděje, že příroda si nějak poradí. Směřují více k lidskému pokolení a v poněkud industriálním prostoru rezonují s odlišnou silou. Co by se stalo s městy? Jak rychle by se rozpadly budovy, které jsme postavili? Jaké klima bychom planetě zanechali? Stala by se ze Země jedna velká skládka nerozložitelných věcí? A co naše historie, naše civilizace a kultura, zbyla by po ní nějaká stopa? Na jak dlouho a jaká? Příroda vstupuje do jinak dlouho opuštěných místností jakoby zdálky, přesto převládá tušení o její moci ovládnout vše, co jí bude vydané napospas bez každodenní lidské údržby.

Poločas rozpadu je termín převzatý z jaderné fyziky, kde se ovšem správněji používá termín poločas přeměny. Tato ambivalence rozpad versus přeměna je pro výstavu inspirací, stejně tak jako anglický termín Half-life. Rozpad či rozklad tedy neznamená, že existence čehokoliv musí nutně zmizet zcela beze stopy jako bájná Atlantida. Už v průběhu rozpadu či mizení se veškeré naše výtvory a naše bytí mění v něco jiného, co obsahuje pozměněnou informaci. Budoucnost je viděna pohledem z určité části optimistickým a tíha přemýšlení o zániku člověka je odlehčena směřováním k jiné, další existenci věcí a života, vycházejícího z rozpadu a následné proměny.

Poločas rozpadu

osoba   narození
Bagliato Mariantonietta   1985    
Cséfalvay András   1986    
Drdová Romana   1987    
Girsa Václav   6. 10. 1969    
Havrda Pavel   5. 11. 1984    
Höschlová Juliana   11. 7. 1987    
Hrůza Tomáš   3. 11. 1979    
Jáchimová Markéta   4. 11. 1988    
Kolenčíková Deana   1990    
Láníková Kristina   1988    
Louda Ivo        
Matela Pavel   12. 7. 1975    
Mikuláštík Milan   28. 7. 1975    
Panoch Michal        
Perglerová Eliška   24. 4. 1987    
Přistoupilová Veronika        
Radostová Vendula   1992    
Skácelová Fastrová Barbora   27. 6. 1988    
Turner Vladimír   26. 3. 1986    
Zvěřina Martin   1989    

Poločas rozpadu

instituce, obec, adresa
Kampus Hybernská, Praha, Hybernská 998/4

Poločas rozpadu

osoba   narození
Špinková Tereza   1986    

Poločas rozpadu

osoba   narození
Janíček Šimon   1986    
Vondráček Tomáš        

Poločas rozpadu

tisková zpráva
  rok vydání   název (podnázev)
  2017   Poločas rozpadu