Annegret Heinl a Jan Steklík: Partitury pro Gustava Mahlera

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Dům Gustava Mahlera
termín: 2017/12/13 - 2018/02/17

poznámka:
V Domě Gustava Mahlera v Jihlavě bude vernisáží 12. prosince v 17 hodin zahájena výstava výtvarníků Annegret Heinl a Jana Steklíka připravená přímo pro tyto prostory. Jako host bude na výstavě uveden i výtvarník Aleš Lamr. Výstavu pořádá statutární město Jihlava. Kurátorem je Jozef Cseres, intermediální umělec a estetik, který k výstavě uvádí:

Letos v září strávili Annegret Heinl a Jan Steklík osm dnů v Ústí nad Orlicí posloucháním Mahlerových symfonií a písní, výsledkem čehož je vystavený cyklus společných kreseb na notovém papíru, vytvořených speciálně pro tuto výstavu. Bohužel to bylo jejich poslední setkání a dílo. Jelikož jde o výtvarníky s dlouhodobým nadstandardním zájmem o hudbu mnoha žánrů, nevizualizovali hudební struktury poprvé. Z Mahlerovy tvorby je zaujaly 1. a 4. symfonie, Rückertovy písně (Rückert Lieder) a zejména kantáta Píseň žalobná (Das klagende Lied) s inspirací v lidové baladě o zpívající kosti. Svoje poslechové zážitky i samotný způsob, jakým skladatel naložil s pohádkou, přetavili v cyklu Listening to Gustav Mahler for 8 Days (8 dnů poslouchání Gustava Mahlera), jež výstavě vévodí. V něm i v dalších vystavených dílech nám umělci předvádějí možné podoby hudby, rezignující na pragmatiku hudební notace, ve prospěch otevřeného čtení, hravé estetiky a volných posluchačských asociací. Rozechvěných pět linek notové osnovy, liberální interpretační instrukce a vtipné konceptuální hříčky vibrují významy, jež přesahují rámec konvenčních hudebních představ a nabízejí tudíž empatickým divákům možnost realizovat ledabyle i pečlivě vizualizovanou hudbu četnými způsoby a bez interpretačních zábran či poetických omezení.

Zatímco Heinl vystavuje vesměs novější kresby-partitury, Steklík v některých, zejména starších pracích překračuje rámec hudební tematiky, akcentujíce gestičnost kresebního aktu a experimentujíce se samotnou podstatou média. Oba umělce však kromě zájmu o hudbu spojuje estetika otevřenosti, smysl pro hravé experimenty, jemný konceptuální humor a nenápadné odhalování krásy přirozenosti a jednoduchosti, díky čemu jejich rozmanité a proměnlivé dílo už léta získává nesentimentální lyričnost.

Na vernisáži vystoupí Tomáš Vtípil, multiinstrumentalista, skladatel a performer.

Annegret Heinl a Jan Steklík: Partitury pro Gustava Mahlera

osoba   narození
Heinl Annegret   21. 1. 1946    
Lamr Aleš   12. 6. 1943    
Steklík Jan   5. 6. 1938    

Annegret Heinl a Jan Steklík: Partitury pro Gustava Mahlera

osoba   narození
Cseres (HEyeRMEarS) Jozef   13. 7. 1961    

Annegret Heinl a Jan Steklík: Partitury pro Gustava Mahlera

osoba   narození
Cseres (HEyeRMEarS) Jozef   13. 7. 1961