Josef Hoffmann: Ornament a moderna / Architekt a designér

typ výstavy: autorská
místo konání: Dům Gustava Mahlera
termín: 2010/01/13 - 2010/02/27

poznámka:
V úterý 12. ledna 2010 byla slavnostní vernisáží za účasti Kathrin Pokorny-Nagel z Rakouského muzea užitého umění / současného umění a Dr. Floriana Hauga, ředitele Rakouského kulturního fóra v Praze zahájena v Domě Gustava Mahlera putovní výstava „ORNAMENT A MODERNA. Josef Hoffmann 1870–1956. Architekt a designér“. Výstava vznikla jako kooperační projekt ve spolupráci MAK – Rakouského muzea užitého umění / současného umění, Vídeň, Moravské galerie v Brně a Rakouského kulturního fóra v Praze.

Přes 200 dobových fotografií ze sbírky muzea MAK mapuje podrobně biografii architekta a designéra Josefa Hoffmanna a přibližuje jeho celoživotní dílo. Na tabulích je pečlivě zdokumentován Hoffmannův umělecký vývoj a bezpočet podrobných informací osvětluje různé oblasti jeho tvorby.

První část výstavy je zaměřena na mládí a vzdělání Josefa Hoffmanna, dalším zastavením jsou jeho stavby ve Vídni, jako vily na vídeňské Hohe Warte, klíčová stavba sanatoria v Purkersdorfu a palác Stoclet v Bruselu. Četné ilustrace dokládají Hoffmannovu činnost na obou světových výstavách v Paříži i jeho roli spoluzakladatele uměleckořemeslných dílen Wiener Werkstätte a jejich programatické estetiky. V obrazové části jsou poprvé veřejně prezentovány záběry z ateliérů a dílen Wiener Werkstätte, momentky z dob spolupráce s průmyslníkem Fritzem Waerndorferem a malířem a designérem Kolomanem Moserem, s jeho partnery ve Wiener Werkstätte, nechybějí ani snímky z interiérů soukromých obytných domů, které Wiener Werkstätte vytvářela. Poslední část výstavy je věnována Hoffmannově pozdní tvorbě a jeho vlivu na architekty a teoretiky postmoderny.

Výstavu doplňují samostatně fotografie nejvýznamnějších rakouských realizací Josefa Hoffmanna, jejichž autorem je významný vídeňský fotograf architektury raného 20. století Walter Zednicek.

Josef Hoffmann: Ornament a moderna / Architekt a designér

osoba   narození
Hoffmann Josef   15. 12. 1870    

Josef Hoffmann: Ornament a moderna / Architekt a designér

instituce, obec, adresa
Dům Gustava Mahlera, Jihlava (Jihlava), Znojemská 1089/4
Statutární město Jihlava, Jihlava (Jihlava), Masarykovo náměstí 97/1

Josef Hoffmann: Ornament a moderna / Architekt a designér

osoba   narození
Pokorny-Nagel Kathrin