KERNEL: Water Sleeps

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Polansky Gallery
termín: 2016/11/11 - 2016/12/23

poznámka:
Ve výstavě Water Sleeps (Voda spí), athénská umělecká skupina KERNEL zkoumá síť geopolitických jevů souvisejících s globálními logistickými projekty a jejich multimodálními dopady na současnou socioekonomickou situaci Řecka. Část těchto přeměn – destabilizace historicky dominantního lokálního námořního průmyslu v důsledku privatizace kriticky důležitých přístavních oblastí zahraničními společnostmi – s sebou v posledních deseti letech přinesla dosud nevídané mutace obvyklých pracovních podmínek a rozvinula originální parazitické ekonomiky.

Prostřednictvím sochařských gest a digitálně generovaných pohyblivých obrazů KERNEL ve své umělecké práci kóduje procesy materiálních, lidských a informačních pohybů, jejich třecí plochy a vedlejší produkty vznikající při těchto procesech. „Krajiny“ vytvořené z vyhozených kabelových plášťů posbíraných na příměstských skládkách v okolí Athén ve výstavě fungují jako materiální stopy odkazující zpět na obskurní a naléhavě přítomný „průmysl“ kradení a recyklování šrotu. Zpracovaná data se proměňují a nabývají podoby abstraktních námořních tras – současných vizí starověké, mýty opředené Hedvábné stezky. Akustické jevy vzniklé v důsledku intenzivního uplatnění výpočetních infrastruktur se stávají jakousi zlověstnou melodií automatizovaných protokolů, které řídí život člověka dnešní doby.

V projektu Water Sleeps KERNEL pozorují moře, sledují neustálou poetiku, která se odráží na jeho povrchu, síly zadržované v jeho hmotě a politiku vepsanou do námořních tras.

Výstava je organizována ve spolupráci s are-events.org.

Umělecká skupina KERNEL byla založena v Athénách v roce 2009 architektkou Pegy Zali a umělci Petrosem Morisem a Theodorosem Giannakisem. Skupina samostatně vystavovala v Epikourou & Korinis (Athény 2016), Union Pacific (Londýn, 2015), V4ULT (Berlín, 2014) a SPACE (Londýn, 2013). Svoji práci prezentovali v institucích a galeriích jsou například Benaki Museum (Athény 2016), ICA (Londýn, 2015), Kunstraum Niederoesterreich (Vídeň, 2015), Osage Gallery (Hong Kong, 2015), Ontario College of Art & Design University Gallery (Toronto, 2014), D21 (Lipsko, 2014), National Museum of Contemporary Art (Athény, 2013), V22 (Londýn, 2012) a Athens Biennale (Athény, 2011). Skupina KERNEL také organizovala kurátorské projekty Word of Mouth v rámci Athens Biennale (Athény, 2011), THE PUBLIC SCHOOL in Athens (Athény, 2011), BYOB v The Woodmill (Londýn, 2011) a Full/Operational/Toolbox v jejich již zaniklém dočasném výstavním prostoru M21 (Athény, 2010). kerneloperations.com

KERNEL: Water Sleeps

instituce, obec, adresa
Polansky Gallery, Praha 7, Veletržní 45 (ve dvoře)

KERNEL: Water Sleeps

skupina, *vznikla, poznámka
KERNEL, *2009