Vizita: Obrazy z mezinárodních výtvarných setkání Salve v Prachaticích

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Výstavní síň Antonína Navrátila (Galerie NSPU)
termín: 2015/06/01 - 2015/06/19

poznámka:
První výtvarný workshop pod názvem SALVE PRACHATICE uspořádalo město Prachatice v červenci roku 2006 a záštitu nad ním převzala Asociace jihočeských výtvarníků. V dalších letech se spolupráce prohloubila o participaci BBK (Berufsverband Bildender Künstler) Niederbayern Passau a o rok později i o rakouskou asociaci. Tato spolupráce tří asociací ze tří zemí Evropy a města Prachatice trvá dodnes. Hlavním cílem workshopu, který postupně získal svůj mezinárodní charakter a který je každoročně podpořen finančními prostředky EU, je konfrontace a zachycení různých pohledů na město Prachatice rukou evropských malířů, případně sochařů. Na závěr každého workshopu se uskuteční vernisáž vzniklých děl. Město Prachatice, které si od každého umělce vždy jedno dílo vybere a uschová ve svém depozitáři, tak mimo jiné získává zpětnou vazbu, jak toto historické město na jihu Čech vnímají ruce, srdce a duše výtvarníků současného moderního umění u nás i v zahraničí.

Výtvarný workshop SALVE je nejen možností veřejné prezentace současných výtvarných směrů, ale především se stal důležitou součástí společenského života. Rozvoj výtvarné, kulturní a společenské spolupráce, podpora společenských setkání a setkání při výtvarném workshopu, jdou ruku v ruce s rozvojem cestovního ruchu příhraničních měst. Rozvoj turismu s sebou přináší rozvoj regionálního hospodářství v česko-rakouském pohraničí, navázání nových a prohloubení stávajících kontaktů mezi partnerskými městy a rozvoj spolupráce mezi komunitami na obou stranách hranic. Turistická prezentace města Prachatice, která bude součástí večera, by měla přiblížit krásy města a jeho okolí a seznámit s možnostmi kulturního, společenského a sportovního vyžití, které Prachaticko nabízí.

Prachatice jsou jedním z nejzdobnějších měst v jižních Čechách. Střed města s renesanční výstavbou byl vyhlášen městskou památkovou rezervací. Prachatice leží v Šumavském podhůří pod vrchem Libín ve výšce 561 m nad mořem na Živném (Bělečském) potoce. Prachaticemi a jejich okolím prochází řada naučných stezek.

Zdroj: město Prachatice (www.prachatice.eu); www.jiznicechy.org

Vizita: Obrazy z mezinárodních výtvarných setkání Salve v Prachaticích

instituce, obec, adresa
Nové sdružení pražských umělců, Praha, _
Výstavní síň Antonína Navrátila (Galerie NSPU), Praha, Husinecká 8