Arena Sancto-Joannea

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Prácheňské muzeum v Písku
termín: 2013/05/04 - 2013/06/30

poznámka:
Malé výstavní síně, dále vystavena díla neznámých mistrů a lidových tvůrců, zahájení 3.5.2013
-
V Malých výstavních síních Prácheňského muzea v Písku se návštěvníkům představí řada tváří jednoho z největších českých světců, tak jak ho po staletí viděli, uctívali a zpodobňovali obyvatelé města Písku. V rámci přeshraničního projektu Porta culturae pořádá tuto výstavu Jihočeský kraj ve spolupráci s Prácheňským muzeem v Písku, Římskokatolickou farností Písek a Státním oblastním archivem Třeboň.
Téma výstavy není náhodné - svatý Jan Nepomucký, hlavní ochránce České země, patří také mezi nejvýznamnější písecké patrony. Nejenom díky soše na Kamenném mostu, kde sousoší s Janem Nepomuckým jakožto s patronem mostů nepřekvapí. V Písku však existovalo i Bratrstvo svatého Jana, u zdejšího děkanského kostela byla vystavěna skvostná, jemu zasvěcená kaple a ve městě, ve sbírkách muzea ale i u soukromých vlastníků objevíme četné doklady zdejší svatojánské úcty.
620 let po Janově mučednické smrti se mohou návštěvníci seznámit se souborem plastik, obrazů, tisků a dalších devocionálií, nejčastěji z 18. a 19. století. Z těch nejzajímavějších jmenujme barokní relikviář s mučedníkovým ostatkem, nově restaurovanou kamennou sochu od kostela sv. Václava, model svatojanské statue, který byl vystaven i na pražské výstavě Sláva barokní Čechie či dřevěnou plastiku z niky domu v Jungmannově ulici.
Výstava bude završena odborným katalogem, jehož vydání je naplánováno na měsíc červen. Kurátor Mgr. Jan Adámek bude v rámci výstavy v několika termínech provádět i kaplí sv. Jana v kostele Narození Panny Marie. Malíř Zdirad Čech vytvořil kresbu sv. Jana jako ochránce města Písku. Připraveny jsou rovněž komentované prohlídky výstavy a lektorský program pro školní skupiny. Muzejní noc, chystaná na pátek 17. května, den po svátku svatého Jana, kterou podpořilo také město Písek, bude pojata v duchu barokní poutě, zavede tedy do časů, kdy byl Janův svátek velmi barvitě slaven.
Výstava, která je stejně jako katalog připravována v české i německé mutaci, začíná 4. května a potrvá do 30. června tohoto roku.

Arena Sancto-Joannea

osoba   narození
Bulánek Václav        
Dallinger František   3. 9. 1710    
Götz Gottfried   10. 8. 1708    
Grohmann Jeronym   12. 9. 1803    
Jan Nepomucký, svatý   1340    
Jeremiáš František        
Piranesi Giovanni   4. 10. 1720    
Popp Ernst   8. 3. 1819    
Štětka Tomáš   8. 5. 1855    

Arena Sancto-Joannea

instituce, obec, adresa
Prácheňské muzeum v Písku, Písek (Písek), Velké náměstí 114

Arena Sancto-Joannea

osoba   narození
Adámek Jan   1. 8. 1967    
Kouba Jan        

Arena Sancto-Joannea

osoba   narození
Royt Jan   20. 4. 1955    

Arena Sancto-Joannea

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2013   Arena Sancto-Joannea (Úcta Písečanů ke sv., Janovi Nepomuckému / Píseker Bürger verehren den Hl. Johannes von Nepomuk)
podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev)
  2014   Rok ve znamení svatého Jana (Výstava Arena Sancto Joannea. Úcta písečanů ke sv. Janu Nepomuckému)
  2014   Výstavy Prácheňského muzea 2013