Martina Svozilová: Krajiny mého domova

typ výstavy: autorská
místo konání: Galerie Kabinet Chaos
termín: 2015/09/04 - 2015/09/24

poznámka:
Martina Svozilová, absolvenkta FaVU v Brně, se už více jak deset let ve své tvorbě zabývá rituály, tradicí, lidovými obyčeji našich předků. Společně s mužem procestovali střední Asii, Rusko, Srí Lanku, ale s další a další cestou se Martina vracela s touhou pátrat po vlastních kořenech. Velmi jí zaujalo používání obřadních plachet, které doprovázely ženu ve třech mezních životních situacích – svatba, narození dítěte a smrt. Tuto plachtu, Úvodnici dostávala nevěsta do výbavy od matky. Pro muže bylo ale zvláštní ctí, pokud si je děvčata vyšívala sama. Inspirovalo jí to natolik, že si sama vyšila tuto plachtu. Nejdříve požádala svoji rodinu, aby jí i oni předali jejich energii.

Je to už pět let, co se Martina se svým mužem usadili na Tišnovsku mezi lesy. Narodily se jim dvě děti a aktuálně je Martina zaměstnána péčí o rodinu, domácnost a středoasiatku Taru. Do života jí vstoupily společně s úvodnicí výšivky a krajky. Dotváří obrazy – mandaly, objekty z krajek, které jsou ručně vyrobeny ženami z jejich rodin.

Martina: „Ticho, spánek, dětská tělíčka, která oddychují. Užívá si chvíle klidu, kreslím a nabírám sílu na další den s nimi. Meditace nad krajkovou mandalou, abych se mohla účastnit naší denní mandaly. Jistojistě zná každá žena, co je matkou. Tytéž a samé činnosti v různém sledu. Růst."

Martina Svozilová: Krajiny mého domova

osoba   narození
Svozilová Martina        

Martina Svozilová: Krajiny mého domova

instituce, obec, adresa
Galerie Kabinet Chaos, Střítež, Polička (Svitavy), Střítež 68