David Možný: Lowdown

typ výstavy: autorská
místo konání: Galerie Jelení
termín: 2019/10/10 - 2019/11/03

poznámka:
Do jaké míry jsou prostor, čas a skutečnost nepochybné a nakolik jsou jen zažitým územ, který jsme slepě přijali jako doživotní danost? Nakolik je skutečnost umělá a iluze pravdivá? Kde leží hranice mezi pochybností a sugescí?
Podobnými otázkami by se dala shrnout umělecká praxe Davida Možného.

David Možný je již dvě dekády jedním z nejprogresivnějších českých a moravských umělců, působících na rozhraní videa, virtuálna a instalace. Již přibližně od počátku milénia pracuje s fragmenty, detaily a prostředími designu a architektury 20. století, z nichž pomocí složitých animací vytváří působivé mutující tvary a prostory (nejkomplexnější z nich byla totální dekonstrukce rumunského sídliště Rahova). Produkuje tak zcela nové autonomní světy s absurdními fyzikálními ději, které na české výtvarné scéně zatím zřejmě nejdále posouvají možnosti virtuální reality, ale jsou zároveň i meditací o povaze a dědictví východoevropské verze modernismu. V posledních letech Možný navíc často vytváří celé skutečné environmenty, které možnosti virtuality vrací zpět do trojrozměrného fyzického prostoru (viz např. jeho halucinogenní instalace turistického karavanu, kterou můžeme v těchto dnech vidět na festivalu 4+4 dny v pohybu).

Název Lowdown, který Možný zvolil pro výstavu v Galerii Jelení, má přitom v angličtině dva významy: buď jde o adjektivum označující cosi nekalého, podvodného, klamného, nebo naopak jde o zásadní fakta, která říkají skutečnou pravdu. Slovo, jehož význam se otáčí naruby podle kontextu, je emblémem instalace, která se sama přepíná do dvou absolutních stavů, temnoty a oslepujícího světla, které probouzí instalaci, kořenící v neomezených možnostech virtuální simulace. Je to náš důvěrně známý svět, který se přitom rozpadá na volně levitující kusy, jež ztrácejí své původní vlastnosti. Je to svět současnosti, který je zhusta skutečný i konstruovaný zároveň a až do té míry, kdy se hranice mezi oběma světy začíná smazávat, aby se Davidovi Možnému stávala neustále se obnovujícím polem zájmu.

Text: Pavel Vančát, https://www.galeriejeleni.cz/2019/david-mozny-lowdown/

David Možný: Lowdown

osoba   narození
Možný David   19. 7. 1963    

David Možný: Lowdown

instituce, obec, adresa
Centrum pro současné umění Praha, Praha, Dukelských hrdinů 500/25a

David Možný: Lowdown

osoba   narození
Vančát Pavel   4. 2. 1976    

David Možný: Lowdown

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2019   Fotograf Festival #9 (Archeologie euforie / Archeology of Euphoria: 1985-1995)
  2021   Galerie Jelení Gallery 2010-2020

David Možný: Lowdown

klíčové slovo
Fotograf festival