Kříž

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Dům umění
termín: 2019/10/16 - 2020/01/26

poznámka:
Symbolika kříže je v křesťanské ikonografii jedním z ústředních témat, které se v různých podobách objevuje až do současnosti. V galerijních fondech ho můžeme sledovat zejména v tvorbě raně novověkých a barokních autorů (Urs Graf, Albrecht Dürer, David Teniers), českého symbolisty Františka Bílka, ale také i u mladších autorů ve volnějších interpretacích (Michal Ranný, Aleš Veselý, Miloslav Moucha).

Zobrazení kříže prodělalo během dvoutisícileté křesťanské tradice mnohačetný vývoj. Od počátečních prostých zobrazení v katakombách se kříž stal nástrojem Kristova triumfu nad smrtí a byl považován za symbol celého světa a nesmrtelnosti. S vrcholícím středověkem bylo stále intenzivněji zdůrazňováno Kristovo lidství, včetně utrpení na kříži, od 13. století zdůrazněné expresivním pojetím zmučeného těla.

Neobyčejně působivé je znázornění ukřižovaného Krista v díle mimořádné osobnosti českého umění a nejvýznamnější postavy českého symbolismu Františka Bílka. Pro něj, jako věřícího člověka, bylo toto téma hluboce niterní záležitostí, prostřednictvím kterého se zabýval i filozoficko-náboženskými otázkami.

Kříž v díle autorů druhé poloviny 20. století má humanističtější rovinu, přestože Miloslav Moucha cituje svatého Jana. Nejmonumentálnějším a nejvýznamnějším dílem druhé poloviny 20. století českého sochařství je Kaddish Aleše Veselého. Jedná se o autorovo vyrovnání se se ztrátou otce. Přestože v něm kříž není prvoplánově přítomen, můžeme toto dílo vnímat jako pomyslný kříž celého 20. století.

…přidávám okolo, nemohu tam – nemohu – nemohu tam, kde už jsem jednou byl – vidím tam – úží se vchody a brány jsou křivé a sešité šicími stroji, jež prorůstá železo na třech nožkách s ostrými špičkami, u země je trůn, na němž nesedím – šplhám nahoru, kde mučené tělo je ukryto stavbou, jež chladí… (Aleš Veselý, 1965)

Jiří Jůza

Kříž

osoba   narození
Bílek František   6. 11. 1872    
Dürer Albrecht   21. 5. 1471    
Graf Urs st.        
Moucha Miloslav   25. 3. 1942    
Ranný Michal   30. 7. 1946    
Veselý Aleš   3. 2. 1935    

Kříž

instituce, obec, adresa
Galerie výtvarného umění v Ostravě, Ostrava (Ostrava-město), Poděbradova 1291/12

Kříž

osoba   narození
Jůza Jiří   8. 5. 1973