Jakub Čech, Jan Dobrovský, Luděk Hudec: Nabarvené ptáče

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Galerie Václava Špály
termín: 2019/09/11 - 2019/10/20

poznámka:
-
zahájení 10.9.2019
-
Soubor černobílých fotografií Jana Dobrovského, doplněný o fotografie Luďka Hudce a Jakuba Čecha, vznikl při natáčení českého celovečerního filmu Nabarvené ptáče, avšak neklade si za cíl převypravovat děj filmu, ani být filmu reklamním pozadím.
Výběr děl spočívá zejména v jejich svébytnosti a možnosti vnímání každé jednotlivé fotografie jakožto samostatného emotivního výtvarného díla. Byť všechna vznikla ve filmových kulisách a tedy v uměle vytvořeném světě, nejsou pouhým dokumentem a záznamem průběhu natáčení. Překračují rámec filmového vyprávění a stávají se obecnou výpovědí o lidských osudech a lidské duši, umožňují pozorovateli vlastní svobodnou imaginaci a jedinečný zážitek. Ve své epičnosti na jedné a intimitě na druhé straně nejsou jen mementem lidského utrpení, ale i vnitřní očistou následující po prožitku ohrožení a zla holocaustu.
Jan Dobrovský byl jako fotograf přítomen po celou dobu filmování od jara 2017 do léta 2018 v Čechách, na Slovensku, v Polsku a na Ukrajině. Bezpochyby v mnoha ohledech výjimečné natáčení i mimořádně silný příběh byly velkou inspirací i pro Jakuba Čecha, který byl jedním ze zvukových mistrů a Luďka Hudce, který film sestříhal do finální podoby.
Film režiséra Václava Marhoula natočený podle prvního a nejznámějšího románu Jerzyho Kosińského (1933 Lodž - 1991 New York) Nabarvené ptáče (The Painted Bird, 1965) líčí osud malého židovského chlapce osaměle se protloukajícího po polském a ukrajinském zaostalém venkově během druhé světové války. Poté, co ho rodiče ve snaze uchránit jej před masovým vyhlazováním Židů poslali na venkov k tetě, která zemřela, se kvůli své odlišnosti během putování setkává se strachem, opovržením a krutostí.
galerievaclavaspaly.cz, 23.5.2020

Jakub Čech, Jan Dobrovský, Luděk Hudec: Nabarvené ptáče

osoba   narození
Čech Jakub   24. 4. 1973    
Dobrovský Jan   30. 7. 1960    
Hudec Luděk   29. 3. 1961    

Jakub Čech, Jan Dobrovský, Luděk Hudec: Nabarvené ptáče

instituce, obec, adresa
PPF Art, a. s., Praha, Evropská 2690/17

Jakub Čech, Jan Dobrovský, Luděk Hudec: Nabarvené ptáče

osoba   narození
Lagner Pavel   5. 5. 1966    

Jakub Čech, Jan Dobrovský, Luděk Hudec: Nabarvené ptáče

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2019   Nabarvené ptáče