Tomáš Žemla: Definícia pole

typ výstavy: autorská
místo konání: Jan Čejka Gallery
termín: 2019/03/07 - 2019/04/03

poznámka:
Tomáš Žemla (*1984) je velmi technicky zručným a specifickým malířem a grafikem, který se v posledních letech věnuje výhradně krajinným námětům. Unikátní je zejména technikou malby, kdy pomocí nekonečných navrstvených čárek promítá do krajiny pointilistickou jemnost, přesnost, těkavost a vzdušnost. Usiluje rovněž o minimalismus, který je všudypřítomný. Projevuje se volbou skromných námětů a jejich častou středovou / osovou souměrností. Jako grafik pracuje podobně. Práci s papírem ovšem rozšiřuje ještě o oblast experimentu, takže mnohdy vznikají např. metamorfované ruční papíry nebo technicky rozmanité diptychy.

Má za sebou bohatou mezinárodní zkušenost. Absolvoval již přes patnáct výběrových bienále, které byly např. v Číně, Japonsku, USA, Mexiku, Kanadě a Itálii. V rámci mnoha kolektivních výstav se podíval např. do Francie, Polska, Řecka nebo Belgie, kde často vystavuje i samostatně. Poslední sólovou výstavu měl ale ve slovinské Lublani v galerii DLUL, která se konala vloni na podzim. Účastnil se také tří mezinárodních grafických symposií – mezinárodní grafické symposium v Guanlan v Číně (2018, 2016), mezinárodní tiskařské symposium v Mojmírovicích na Slovensku (2014) – a je držitelem dvou ocenění – čestné ceny na mezinárodním grafickém bienále Jose Guuadalupe Posada v Mexiku (2017) a třetího místa na mezinárodním grafickém bienále v Bukurešti (2014).

Tomáš Žemla vystudoval výtvarnou tvorbu a výchovu na pedagogické Fakultě UKF v Nitře, kde oddiplomoval pod vedením Jozefa Bause a Viliama Loviška.

Tomáš Žemla: Definícia pole

osoba   narození
Žemla Tomáš   1984    

Tomáš Žemla: Definícia pole

instituce, obec, adresa
Jan Čejka Gallery, Praha 1, Hybernská 998/4