Jaap Scheeren: Katastrofa

typ výstavy: autorská
místo konání: Galerie Artwall / Galerie Na zdi
termín: 2020/02/03 - 2020/05/31

poznámka:
Na fotografiích nizozemského umělce Jaapa Scheerena jsou zvířata ve svém životním prostředí ohroženém lidskou činností. Umělec svými fotografiemi zprostředkuje, co by si mohla zvířata o nás lidech myslet.

Autor se ke své fotografické sérii vyjadřuje následovně: „Když jsem se procházel přírodou a snažil se zvířata fotografovat, uvědomil jsem si, že to já jsem jejich největší hrozbou.“

Jaap Scheeren se ve svých fotografiích zaměřil na oblast holandského pobřeží, které hrozí zánik. Kvůli stoupání hladiny moří v důsledku tání ledovců mohou být tyto pobřežní oblasti časem zatopené. O domov tak nepřijdou jen tisíce lidí, ale i množství zvířat, které se lidské činnosti a její dopadům nemohou bránit. Ve fotografické sérii Katastrofa používají rebelující zvířata ke komunikaci s člověkem lidská gesta. Umělec podává téma s nádechem sarkasmu.

Analýza klimatické krize se obvykle zaměřuje na její dopad na lidi. Nedávné požáry v Austrálii však ukázaly, že v důsledku klimatických změn způsobených člověkem trpí i obrovské množství zvířat. Při australských požárech v lednu 2020 uhynula až miliarda zvířat.

Výstava Jaapa Scheerena je další z výstav galerie Artwall, které se zaměřují na téma klimatické krize a také klimatického aktivismu. „Věříme, že prostřednictvím umění je možné zaujmout široké spektrum lidí a podnítit je k aktivitě a zapojení do boje za záchranu životního prostředí,“ konstatují kurátorky výstavy.

Vernisáž dne 3.2.2019 je spojená s diskuzí na téma Umění a klimatická krize, které se zúčastní umělci a aktivisté Jaap Scheeren, Darina Alster a Petr Zewlakk Vrabec.

Jaap Scheeren: Katastrofa

osoba   narození
Scheeren Jaap   1979    

Jaap Scheeren: Katastrofa

instituce, obec, adresa
c2c Kruh kurátorů a kritiků, Praha, Za Strahovem 431/19

Jaap Scheeren: Katastrofa

osoba   narození
Kukurová Lenka   8. 9. 1978    
Štefková Zuzana   8. 10. 1977    

Jaap Scheeren: Katastrofa

pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev)
  2020   Jaap Scheeren: Catastrophe