Jindřichův model #1: Petr Nikl

typ výstavy: autorská
místo konání: Berlínskej model
termín: 2019/10/02 - 2019/10/03

poznámka:
Protože rok 2019 je rokem udílení 30tého ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého, rozhodli se její organizátoři ohlédnout do vzdálenější minulosti Ceny a připomenout publiku některé umělecké projekty z prvních dvaceti let CJCh. Výběr je soustředěný na díla, která v kontextu doby jejich vzniku byla zvláště podnětná či progresivní, a zároveň slibují zajímavou reinterpretaci v současné situaci.

V průběhu října a listopadu budou v galerii Berlínskej model v Praze pravidelně probíhat jednovečerní výstavy vybraných umělkyň a umělců, kteří nově uchopí své projekty z účasti v CJCh a posunou je ve formě a obsahu, případně je doplní novým dílem či komentářem.

Prvním z oslovených autorů je Petr Nikl (*1960), laureát CJCh z roku 1995. Petr Nikl absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze v roce 1987 a již na škole patřil k mladé generaci umělců, která zásadním způsobem formovala české porevoluční umění. Jeho všestranná tvorba zahrnuje malbu, grafiku, fotografii, performance i sochařství. Niklovy tvůrčí aktivity však vždy přesahovaly i hranice výtvarného umění - je hercem, zpěvákem, loutkohercem a spisovatelem.

Výstava Petra Nikla představí návštěvníkům velkoformátovou historickou fotografii zachycující autora při performativní akci s názvem Převozník, která vznikla ku příležitosti jeho laureátské výstavy v Galerii Václava Špály v roce 1996. Fotografie bude doplněna rekonstrukcí sochy stejného názvu, ztělesňující antropomorfní postavu tajemného Převozníka, který se v tvorbě Petra Nikla dlouhodobě a opakovaně objevuje.

Jindřichův model #1: Petr Nikl

osoba   narození
Nikl Petr   8. 2. 1960    

Jindřichův model #1: Petr Nikl

instituce, obec, adresa
Berlínskej model, Praha, Pplk. Sochora 9
Společnost Jindřicha Chalupeckého, Praha, _

Jindřichův model #1: Petr Nikl

osoba   narození
Čechová Veronika   1989    

Jindřichův model #1: Petr Nikl

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2020   Jindřichův model
  2021   Model 11–21