prachenskemuzeum.cz

Známý - neznámý Oldřich Jelínek

typ výstavy: autorská
místo konání: Prácheňské muzeum v Písku
termín: 2020/09/03 - 2020/09/28

poznámka:
-
Břitká satira vedla po roce 1968 k jeho bojkotu oficiálními komunistickými kruhy i přes nesporné mezinárodní úspěchy a ocenění (výstavy ve všech kontinentech, prestižní ocenění za Nejkrásnější knihu roku 1975 v Bologni aj.). Soupis Jelínkových výstav do roku 1980 je úctyhodný a pak nic.
Stejně jako Kamil Lhoták byl Oldřich Jelínek okouzlen světem balónů, letadel, automobilů a svůj hold Františku Tichému zase vzdal v řadě obrazů inspirovaných světem cirkusu. Do roku 1980 se jako ilustrátor podílel na více než sto knižních titulech, jeho volné grafiky mají své neopakovatelné kouzlo a Jelínek v nich zároveň ukazuje, jak mistrně umí pracovat s různými grafickými technikami.
V roce 1981 před normalizačním tlakem emigroval do Spolkové republiky Německo. Tehdejšímu režimu se podařilo ovlivnit některé vydavatele v SRN, aby nevydávali jeho věci. V té době totiž řada československých malířů oficiálně pracovala pro některá německá nakladatelství a režim mohl tuto spolupráci ukončit i za cenu ztráty valutových příjmů pro stát. Naštěstí časopis Computer Woche na podobné tlaky nereflektoval a spolupracuje s Jelínkem prakticky dodnes. Přesto v Německu Oldřich Jelínek prožil nesnadné doby, kdy kromě několika nejbližších přátel
o něm neměl nikdo zprávy a pomalu upadl v zapomnění. Teprve v roce 1998 mu jeho přátelé uspořádali po více než 20 letech opět výstavu v Čechách.
Jelínkova tvorba se v novém prostředí a v nových poměrech pomalu proměnila - námětově víc než stylově. Stále je v ní jeho neopakovatelný styl a smysl pro břitkou ironii, ale náměty si více všímají i mezinárodní kulturní scény hudební a ta-neční. Grafiku pro svou náročnost a menší oblibu v Německu opustil, ale stohy kreseb a obrazů ji bohatě suplují.
Oldřich Jelínek v posledních letech pendluje mezi Českou republikou a Německem a je stále aktivní. V roce 2016 věnoval část svého díla z mnichovského ateliéru do sbírek Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě a o rok později svůj dar rozšířil i o starší grafickou tvorbu. Právě dílčí výběr z těchto darů nyní představujeme v Prácheňském muzeu.
Hana Nováková

Známý - neznámý Oldřich Jelínek

prachenskemuzeum.cz
foto - GVU Havlíčkův Brod
 

Známý - neznámý Oldřich Jelínek

osoba   narození
Jelínek Oldřich   26. 2. 1930    

Známý - neznámý Oldřich Jelínek

instituce, obec, adresa
Galerie výtvarného umění, Havlíčkův Brod (Havlíčkův Brod), Havlíčkovo náměstí 18
Prácheňské muzeum v Písku, Písek (Písek), Velké náměstí 114

Známý - neznámý Oldřich Jelínek

osoba   narození
Měřičková Martina