prachenskemuzeum.cz

Psací stoly slavných

typ výstavy: nevýtvarná
místo konání: Prácheňské muzeum v Písku
termín: 2020/03/01 - 2020/06/21

poznámka:
Galerie - prodlouženo
Velmi originální výstavu přichystalo na začátek sezóny 2020 Prácheňské muzeum v Písku. Jeho Galerii zaplní v březnu a v dubnu psací stoly. A nebudou to jen tak obyčejné kusy nábytku, nýbrž stoly, nad kterými se při tvorbě svých románů, básní či korespondence skláněly slavné postavy české historie. „Nápad vystavit psací stoly slavných jsem nosil v hlavě tak pět let. Jednou jsem totiž četl o někom, kdo takovéto stoly fotografoval. Tak mě napadlo, proč neudělat jejich výstavu. A od té chvíle, všude, kde jsem byl, tak jsem se ptal, zda nemají či neví o nějakém psacím stolu slavné osobnosti. Vůbec mě nenapadlo, že se jich pak podaří shromáždit tolik,“ popisuje kurátor a ředitel muzea Jiří Prášek.
Mnohé stoly jsou ze století devatenáctého, ten nejmladší je naopak starý jen několik desítek let a patřil prezidentu Václavu Havlovi. Ze svých sbírek nábytek zapůjčilo Národní muzeum v Praze, Památník národního písemnictví, Arcibiskupství pražské, Správa Pražského hradu a další a další muzea, památníky či soukromí vlastníci z celé České republiky. Chybět nebude stůl kdysi patřící Bedřichu Smetanovi, Bohumilu Hrabalovi nebo Josefu Toufarovi, celkem se jich v Písku sejde na pětatřicet.
A tak v době, kdy dospělý člověk rukou již téměř nepíše, vrátí Prácheňské muzeum své návštěvníky do časů, kdy na dubových, ořechových nebo smrkových deskách vznikala zásadní díla naší prózy, poezie, komponovaly se hudební skladby, sepisovaly a podepisovaly klíčové politické listiny, ať již obdivované či zatracované. Muzejní Galerie nabídne procházku kolem stolů, nad kterými se honily myšlenky, stékal autorský pot a skřípala brka, plnicí pera, propisky či tužky slavných a výrazných postav české historie.
Výstavu, která je jedinečná jednak svým originálním nápadem tak i rozsahem, doprovodí ilustrace písecké výtvarnice Michaely Paškové. Osudy jednotlivých majitelů i historii jejich dřevěných společníků blíže představí Jiří Prášek na komentovaných prohlídkách, ta první se uskuteční 4. března od 17 hodin. Výstava potrvá od 1. března až do 26. dubna, pak se již mnohé stoly zase rozběhnou do pamětních síní, kde budou očekávat příchod letní sezóny.

Psací stoly slavných

prachenskemuzeum.cz
 

Psací stoly slavných

instituce, obec, adresa
Prácheňské muzeum v Písku, Písek (Písek), Velké náměstí 114

Psací stoly slavných

osoba   narození
Prášek Jiří   24. 10. 1959